Home

Achtergrond 147 x bekeken 2 reacties

Opec: vraag naar olie nog jaren onder druk

Het zal nog jaren duren voordat de oliemarkt zich volledig heeft hersteld van de vraaguitval die de economische crisis heeft veroorzaakt.

Het oliekartel Opec verwacht dat het verbruik van ruwe olie pas in 2013 terug is op het niveau van voor de crisis.

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen doet die voorspelling in haar jaarlijkse World Oil Outlook, die woensdag werd gepubliceerd. De OPEC kondigde daarin ook aan dat de aangesloten landen voorlopig minder zullen investeren in de zoektocht naar nieuwe oliebronnen. Door de terugval in de wereldwijde oliebehoefte heeft de Opec voorlopig genoeg reservecapaciteit, aldus secretaris-generaal Abdullah al-Badri in het voorwoord van zijn rapport.

De prijs van een vat ruwe olie (van 159 liter) piekte vorig jaar rond de 150 dollar. De recordprijs werd in juli 2008 genoteerd, een dag na de publicatie van het vorige jaarrapport van de Opec . In december viel de olieprijs door de recessie terug tot 32,40 dollar. Inmiddels kost een vat ruwe olie ongeveer 62 dollar.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    vroege stopper

    Dit lijkt goed nieuws voor de landbouw, MAAR leg de lange termijn grafieken van melk, varkensvlees en granen eens over de oliegrafiek. Succes gewenst de komende jaren!!

  • no-profile-image

    drentse boer

    ja maar waarom gaat de prijs dan niet verder omlaag aan de pomp? het is altijd hetzelfde als iets duur is geweest dan gaan de prijzen nooit meer zo ver naar beneden!! er word dus ergens veel geld verdiend!!! en zo ver vooruit kijken kan niemand dus voor hetzelde geld is het volgend jaar wel wel duur.

Of registreer je om te kunnen reageren.