Home

Achtergrond 292 x bekeken

Opbrengst aardappelen in België op 30 ton

De gemiddelde opbrengst van Bintje consumptieaardappelen bedroeg vorige week in België 30 ton per hectare.

Dat is meer dan het tienjaarlijks gemiddelde. Het Belgische Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) heeft vorige week de eerste proefrooiingen uitgevoerd van dit seizoen. Het PCA volgt de gewasontwikkeling op 29 proefpercelen Bintjes, waarvan veertien in de Vlaamse zandleemstreek, twee in de kustpolder en dertien in Wallonië. Het onderwatergewicht ligt gemiddeld op 356 gram. Van de aardappelen heeft 29 procent een maat boven de 50 millimeter.

De zandleemstreek in het zuidwesten van Vlaanderen is het belangrijkste teeltgebied. Hier ligt de opbrengst op gemiddeld 32 ton per hectare. Dat is 7,5 ton meer dan het tienjaarlijks gemiddelde bij hetzelfde aantal groeidagen van 88 dagen. Hier zit gemiddeld 32 procent van de aardappelen in de sortering +50 millimeter. De aardappelen hebben een onderwatergewicht van 358 gram. Dat is 38 gram meer dan het tienjaarlijks gemiddelde.

In Wallonië ligt de gemiddelde opbrengst op 28 ton per hectare met een onderwatergewicht van 349 gram. De opbrengst ligt 1,5 ton boven het gemiddelde van de laatste tien jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.