Home

Achtergrond 193 x bekeken

Ongeloofwaardig

Onlangs werd bekend dat er in Hamburg verboden transgene mais in een partij soja is gevonden. Maar op het moment dat dat bekend werd, was de soja zeer waarschijnlijk al verwerkt tot veevoer.

Door de lange periode die er zit tussen testen en uitslag, zijn partijen vaak al verwerkt voordat er een uitslag is. Het is daarom zeer de vraag of testen nog wel zin heeft. Want als er niets met de uitslag gedaan wordt, wat is dan het nut ervan? Zeker in tijden dat de EU zich buigt over versoepeling van het im­portverbod op transgene mais, is het een discussie waard. Het handha­ven van de nultolerantie voor niet toegelaten transgene grondstoffen heeft grote gevolgen. Want als het verbod blijft, stijgen de sojaprijzen. Maar als de controle zo blijft als die nu is, lijkt het verbod onmogelijk te handhaven. Want tegen de tijd dat bekend wordt of een partij verbo­den transgene grondstoffen bevat, is het allang verwerkt tot veevoer.

De EU moet kiezen voor een betere controle of de import toestaan. Een partij vasthouden tot de uitslag bekend is, maar dan niet zo lang als nu nog het geval is, want het is onmogelijk om alle partijen drie maanden vast te houden. Als dat niet mogelijk is en de controle in de praktijk niets voorstelt kan de EU deze net zo goed achterwege laten. Om geloofwaardig te blijven moet er iets veranderen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.