Home

Achtergrond 151 x bekeken

Nieuwe techniek maakt transgenese efficiënter

Een nieuwe techniek maakt het mogelijk gerichter nieuwe genen in te brengen in plantencellen.

Daardoor slaat een nieuw gen eerder aan en zorgt voor de gewenste eigenschappen bij de nakomelingen van de plant. Onderzoekers van de Amerikaanse Iowa State University publiceren hierover in het vaktijdschrift Nature. De nieuwe techniek maakt de toepassing van genetische modificatie niet alleen efficiënter maar ook veiliger, stellen de onderzoekers David Wright en Jeffery Townsend van de universiteit.

Tot nu toe worden nieuwe genen in plantencellen ingebracht zonder dat duidelijk is of en op welke plaats van de DNA-streng het nieuwe gen zich vasthecht, schrijven de onderzoekers. "Daardoor moeten veel nakomelingen worden opgekweekt om vast te stellen of de gewenste eigenschap succesvol is ingebracht."

De techniek die Wright en Townsend hebben ontwikkeld maakt het mogelijk het nieuwe gen in te brengen op een van te voren te bepalen plaats op de DNA-streng in een plantencel. "Als je een DNA-streng van een plantencel uitrolt kom je aan drie meter. De kans dat het nieuwe gen op de juiste plaats terecht komt is erg klein. De nieuwe techniek verhoogt die kans aanzienlijk."

De techniek houdt in dat de DNA-streng op een van te voren bepaalde plaats wordt gebroken, schrijven de onderzoekers. "Op die plek vindt een genezingsproces plaats. Door het nieuwe gen te plaatsen op de breuk wordt het opgenomen in de DNA-streng. Daardoor ligt het op de juiste plek en geeft de plantencel de gewenste eigenschap door aan de nakomelingen."

Dit verschijnsel is al langer bekend, stellen de onderzoekers. "Maar wij zijn er in geslaagd om precies de plek te bepalen waar je een breuk in de DNA-streng wilt maken. Dat kon tot nu toe niet."

De techniek maakt genetische modificatie niet alleen efficiënter maar ook veiliger, vinden Wright en Townsend. Daardoor zou de toelating van genetisch veranderde gewassen sneller moeten kunnen verlopen. "Tot nu toe moet je maar afwachten hoe een plant reageert op een nieuw gen. Dat maakt wetgevers terughoudend genetisch veranderde gewassen toe te laten. Met deze techniek kunnen we precies aangeven welke veranderingen een nieuw gen teweeg brengt in een plant. We hebben 29 jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe techniek. Je zou de techniek het beste kunnen omschrijven als moleculaire chirurgie."

Of registreer je om te kunnen reageren.