Home

Achtergrond 165 x bekeken

Nieuwe leider, oud geluid

Bijna 15 miljard euro voor de landbouw in ontwikkelingslanden. Het resultaat van de G8-top, voor het eerst met president Barack Obama, klinkt op het eerste gehoor als een klok.

Zoals gebruikelijk volgden de kritische kanttekeningen vrijwel meteen: 'het lijkt veel, maar is betrekkelijk weinig', 'eerst maar eens zien wat ervan terechtkomt', dat waren veelgehoorde reacties.

Die kritiek is behalve voorspelbaar ook terecht. Drie jaar geleden besloot de G8 op een top in het Schotse Gleneagles, toen met premier Tony Blair als gastheer, maar liefst 50 miljard euro aan ontwikkelingshulp uit te trekken. Daar heeft niemand meer iets van gehoord.

Ook het feit dat Nederland nu, met 1,4 miljard euro, een van de grootste donoren is, hoeft niet te verbazen. Nederland is dat al jaren. De 1,4 miljard betreft ook geen nieuw geld, maar is het budget dat het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking de komende drie jaar op de begroting heeft staan aan landbouwgerelateerde hulp.

De leiders van de rijkste landen spraken daarnaast af dat ze het lopende wereldhandelsoverleg, nota bene een ontwikkelingsronde, in 2010 willen afronden. Het stroeve verloop van dit overleg laat beter zien hoeveel rijke landen voor hun arme broers en zussen over hebben dan de beloftes uit L’Aquila, hoe mooi die ook mogen zijn.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.