Home

Achtergrond 225 x bekeken 2 reacties

'Niet supers of crisis, maar Nederlanders oorzaak afzetcrisis'

De oorzaak voor de ongemeen zware prijscrisis in de glastuinbouw ligt bij de afzetstructuur in Nederland.

De economische crisis en de rol van supermarkten spelen hierin een onbetekenende rol. Dat zegt voorzitter Jan Buts van de Mechelse Veilingen. Hij wijst in het ledenblad Info naar zijn Nederlande collegatuinders. "Het gaat om Nederlandse collega’s die hun product rechtstreeks via handelshuizen in de markt zetten. Deze commerciële organisaties denken goed werk geleverd te hebben wanneer zij een week vooraf de verwachte aanvoer verkocht hebben. Zo worden er prijzen in de markt gezet waarvan telers amper hun groentezaden kunnen betalen. Deze prijzen halen onze klok onderuit."

De Mechelse veilingen zagen de omzet in het eerste halfjaar teruglopen met tien procent, terwijl het eerste kwartaal een verbetering van 15 procent toonde. Volgens Buts zou de crisis geen rol moeten spelen. Gezinnen eten minder buitenshuis en kopen juist meer versproduct via de supermarkten. Supermarkten kunnen niet kwalijk genomen wroden dat zij producten voor marktconforme prijzen aankopen.

Buts zegt verder blij te zijn met de oproep van Rabobank Nederland dat de Nederlandse tuinbouw een machtige coöperatie nodig heeft.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet

  Jan Buts heeft gelijk. We hebben het de tussenhandel te makkelijk gemaakt. Je ziet ook dat de afzet organisaties het constant over 'wij' hebben waarbij ze de tuinders willen laten denken dat tuinders en afzet één is. Maar we moeten goed blijven onthouden dat de afzetorganisaties niets meer zijn dan een middel van de handelaren om product makkelijk beschikbaar te krijgen. Zíj verdienen nog altijd geld aan ons product dus het belang om boven onze kostprijs te verkopen is er voor hun niet echt. We moeten zeker naar één grote coöperatie van tuinders, zonder handelaren. Laat ze het product maar weer gewoon kopen van ons.

 • no-profile-image

  F.T.P.

  Wat de nederlandse tuinders nodig hebben is een Capo di tutti capi.
  Een iemand die bepaald dat er niet onder een bepaalde prijs verkocht wordt zonder zeer grote consequenties.
  Hoe ver dat ook mag gaan.Zijn wil is wet.
  Verenigd kan niemand ons als tuinders aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.