Home

Achtergrond 328 x bekeken 7 reacties

'Nederlands pootgoed vaak niet goed genoeg'

Nederlandse pootgoedhandelaren leveren steeds vaker materiaal dat ongeschikt is voor de tropen.

Dat zegt Gerrit de Bruijne, oprichter van Farm Frites en nu ondernemer in Afrika. Hij werkt aan eigen pootgoedproductie in Afrika en gebruikt, tot dat van een hoog niveau is, liever Deens en Schots pootgoed.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Ik dacht dat ze daar rijst aten?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Daar zouden de Nederlandse pootgoedsector misschien toch eens naar moeten horen.
  Kwaliteit gaat voor alles, roem duurt lang voor je hebt maar is ook snel verloren.

 • no-profile-image

  H. van de Zande

  Of pootgoed geschikt is voor Farm Frites is waarschijnlijk meer afhankelijk van de prijs dan van de kwaliteit.

 • no-profile-image

  Leen

  Ik mag nog wel eens ludiek reageren, maar als vakgenoot ben ik me ervan bewust dat we in het pootgoed een GROOT probleem met bacterieziekten hebben. De komende jaren zullen bepaald worden door de greep die we kunnen krijgen op de aardappelmoeheid én de bacterieziekten. Beide dreigingen zijn vooralsnog niet onder controle, domweg omdat we ze tot dusverre niet kunnen beheersen. Dat heeft niets met schaalgrootte of vakmanschap te maken.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Nederlands pootgoed is vaak ook ongeschikt voor Nederland.

 • no-profile-image

  Han

  De opmerking van Gerrit de Bruijne over de kwaliteit van het Nederlandse pootgoed, komt me zeer bekend voor. In 2005 werd ik in Iran reeds met de verslechterende kwaliteit geconfronteerd als medewerker van Technituber Australie. De opkomst van Technituber heeft alles te maken met het onvoorspelbare uitbreken van Erwinia in hoogwaardig pootgoed. Iran importeerde in die tijd hoofdzakelijk SE en E de nateelt hiervan was nauwelijks A waardig door Erwini. Hun antwoord werd gezorgd in de teelt van Technituber miniknollen. De laatste jaren heeft deze techniek in de subtropen en tropen een grote vlucht genomen. Mijns inziens zal het moeilijk worden de verloren markt te heroveren. Gerrit de Bruijne kan via deze weg vermoedelijk zijn pootgoed op een economische wijze gezond krijgen en houden.

 • no-profile-image

  Stor Landbrug

  Leen,

  Erg grappig, maakt ook niet uit.
  Kwaliteit houd langer vol dan, op naam van vroegere roem veel proberen te leveren en als je dan paar jaar verder bent, ben je al te laat,omdat andere markten een kans krijgen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.