Home

Achtergrond 175 x bekeken

NVV: tientallen miljoenen in Aujeszky zaak

De Sociaal-Economi­sche Raad (SER) moet tientallen miljoenen euro’s aan de leden van de Nederlandse Vakbond Var­kenshouders (NVV) betalen.

Dat stelt NVV-voorzitter Wyno Zwa­nenburg vast na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. Het gerechtshof heeft geoor­deeld over de vergoedingen in de Aujeszky-zaak. De rechter con­cludeert dat varkenshouders tus­sen 1993 en 1998 50 guldencent per enting te veel hebben betaald aan de verplichte Aujeszky-entingen. Zwanenburg stelt dat dit bedrag nog vermeerderd moet worden met de wettelijke rente sinds de betalingen. ”Van 1993 tot 1998 zijn er jaarlijks tientallen miljoenen entingen uitgevoerd. Dat betekent dus dat het totaal uit te betalen bedrag door de SER aan de NVV­leden in de tientallen miljoenen euro’s loopt.”

De uitspraak volgt na jarenlan­ge procedures tussen de NVV en, in eerste instantie, het Landbouw­schap. De NVV vocht al sinds 1993 de regel aan dat varkenshouders een vast tarief voor de verplichte enting moesten betalen. In 1998 werd deze verordening terugge­draaid en zeven jaar later werd besloten dat de SER namens het inmiddels opgeheven Landbouw­schap een vergoeding aan NVV­leden moest betalen.

Zwanenburg is blij dat nu ein­delijk de hoogte van deze vergoe­dingen vaststaat. ”We zijn tevre­den, al hadden we een soortgelijk bedrag verwacht. Het hof stelt nu eigenlijk dat wij altijd met reële bedragen hebben gerekend.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.