Home

Achtergrond 216 x bekeken 2 reacties

NVV en CBL bespreken GlobalGap

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) gaat met het CBL om tafel over het certificeringssysteem GlobalGap.

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg zegt dat zijn organisatie daarvoor is uitgenodigd door de supermarktorganisatie. Het CBL wil vanaf 1 januari 2010 alleen GlobalGap-erkende producten afnemen. De NVV wil echter niet aansluiten bij dit certificeringssysteem omdat dit geen recht doet aan de hoge eisen die in Nederland aan de varkensproductie worden gesteld. "Er ontstaat oneerlijke concurrentie wanneer vlees dat onder verschillende omstandigheden wordt geproduceerd dezelfde certificering krijgt."

GlobalGap gaf onlangs echter aan een extra module voor bijvoorbeeld welzijn of milieu te overwegen. Wat de NVV betreft zet dit de deur op een kier. "Landen die welzijns- en milieuvriendelijker produceren, kunnen dan worden aangemerkt als 'GlobalGap plus'. Hierdoor ontstaat in elk geval een duidelijk herkenbaar verschil in de markt."

Zwanenburg benadrukt echter dat het standpunt van de NVV niet veranderd is. "Er is een verschuiving gaande en we zijn bereid daar over te praten. Het hangt echter helemaal van de invulling af. We gaan niet zonder meer overstag." Op dit moment geeft de NVV nog de voorkeur aan een Europees certificeringssysteem waarbij voor alle landen gelijke eisen gelden. De vakbond krijgt op dit punt steun van de Duitse varkensvakbond ISN, de Belgische zustervereniging VeVa en de Deense bond DSP.

De NVV signaleert dat er meer begrip voor het standpunt van de vakbond ontstaat. "Ons werd verweten dat we niet wisten waar we over praatten", stelt voorzitter Wyno Zwanenburg. "Maar nu zien andere partijen steeds meer in dat we vanuit het standpunt van de producent een punt hebben."

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Nederlandse akkerbouw- en veehouderijbedrijven moeten aan heel veel dure eisen voldoen om een produkt te mogen leveren aan de supermarkt,terwijl bij buitenlandse produkten vaak alleen naar de prijs wordt gekeken

  • no-profile-image

    Leen

    Als akkerbouwer zeg ik: Afschaffen die certificeringsfarce. Als de super een paar cent kan besparen laten ze jou met je duur gecertificeerde produkt zitten. En wat biedt het? Schijnveiligheid. Daar zit niemand op te wachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.