Home

Achtergrond 167 x bekeken

'NMa-invallen raken APO-vorming niet'

De Nederlandse afzetorganisaties blijven werken aan de plannen voor een associatie van producentenorganisaties (APO).

Dat verwacht Theo Thijssen, voorzitter van de werkgroep APO Paprika. Tijssen verwacht de aanvraag voor een APO-erkenning nog gewoon volgens plan te zullen aanvragen dit najaar. Gisteren voerde Tijssen nog overleg met het Productschap Tuinbouw over de voortgang. Dat overleg stond los van de invallen van de NMa.

Volgens Tijssen is uit het onderzoek niet af te leiden dat het draait om bundeling. “We zien geen aanleiding om te wachten met het bundelingsproces. We zullen zorgvuldig te werk gaan, zoals het hele proces zorgvuldig getoetst is aan de mededingingswetgeving. We moeten de invallen los zien van de bundelingsgesprekken.”

Erkenningsaanvraag

Ook het Productschap Tuinbouw (PT) zegt geen aanleiding te zien het beleid voor het proces van bundeling te wijzigen. Dat betekent dat een erkenningsaanvraag voor een APO nog gewoon behandeld wordt.

Na de invallen bij groentebedrijven is er grote onzekerheid bij partijen waar het de NMa precies om te doen is. Die onzekerheid ondermijnt de gesprekken niet, denkt Tijssen. De NMa heeft zelf een APO-model gezien en daar geen stokje voor gestoken.

Of registreer je om te kunnen reageren.