Home

Achtergrond 188 x bekeken

Minder vergunningen co-vergister

Agrarisch ondernemers hebben binnenkort mogelijk minder vergunningen nodig als ze een co-vergistingsinstallatie willen bouwen of aanpassen.

De maatregel staat in de Crisis- en herstelwet, waarmee de ministerraad eind vorige week heeft ingestemd. De wet, die per 2010 moet ingaan, is voor advies naar de Raad van State gestuurd. Een deel van de maatregelen is tijdelijk en geldt tot 2014. De ministeries van Economische Zaken en landbouw konden vandaag niet zeggen welke vergunningen komen te vervallen.

Met de Crisis- en herstelwet wil het kabinet grote bouwprojecten en de aanleg van (spoor-)wegen versnellen door belemmerende regels op te heffen. Het gaat vooral om snellere vergunningafgifte en beperking van beroep en bezwaar, met inachtneming van Europese en internationale regels.

Onteigeningsprocedure

De nieuwe wet bevat verder maatregelen om de onteigeningsprocedure te versnellen en de aanleg van (middelgrote) windmolenparken te
stimuleren; glastuinbouwgebieden, met name bij Venlo, krijgen een impuls; en ook de voorstellen die minister Gerda Verburg vorige week deed om de Natuurbeschermingswet te wijzigen vallen eronder. Stichting Natuur en Milieu vindt dat de wet de rechtsbescherming van burgers, natuur en milieu uitholt.

De wet is een nieuwe maatregel om de economische crisis te bestrijden. Met het Aanvullend Beleidsakkoord van eind maart gaf het kabinet de agrosector al een extra impuls van 110 miljoen euro, met name voor duurzame stallen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.