Home

Achtergrond 290 x bekeken

Minder varkens geslacht dan vorig jaar

In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn minder varkens geslacht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om een daling met bijna 14 procent.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tot en met mei 2009 werden in Nederland 5,5 miljoen varkens geslacht. In dezelfde periode in 2008 was dit bijna 6,4 miljoen. De exacte daling is 13,7 procent. Vorig jaar steeg het aantal varkensslachtingen volgens de CBS-cijfers nog met 3 procent ten opzichte van 2007.

Het gemiddelde gewicht van de aangeleverde slachtvarkens stijgt wel, waardoor de productie van varkensvlees minder sterk afneemt dan het aantal slachtingen. In de eerste vijf maanden van dit jaar lag het geslacht gewicht in kilo’s met 509,5 miljoen kilo 12,7 procent lager dan in dezelfde periode in 2008. Het gemiddelde gewicht per varken lag tot en met mei 2009 op 92,46 kilo, terwijl dit in de eerste maanden van 2008 91,42 kilo was.

Overigens is het gemiddelde gewicht per varken in de eerste vijf maanden niet helemaal representatief voor het jaargemiddelde. In 2008 bijvoorbeeld, kwam het jaargemiddelde volgens de CBS-cijfers uiteindelijk uit op 90,85 kilo. Dit betekent dat de gewichten in de tweede helft van het jaar fors lager waren dan in de eerste vijf maanden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.