Home

Achtergrond 210 x bekeken

Minder spuiten tegen phytophthora kan

In de phytophthoraproeven van het onderzoeksinstituut PPO was de aardappelziekte tot eind juni niet geconstateerd. Ondanks dat de onderzoekers in een aantal proeven een minimaal aantal bespuitingen hebben uitgevoerd.

Dat meldt het PPO, onderdeel van WUR, op de site van Kennisakker. Volgens de onderzoekers is het aantal kritieke perioden voor phytophthora tot eind juni beperkt geweest.

Het PPO heeft op vijf locaties proeven aangelegd waar phytophthora op verschillende manieren wordt bestreden. De proeven liggen in Lelystad, Westmaas, Valthermond, Vredepeel en Slootdorp. Op elke locatie worden drie rassen geteeld met een verschillende mate van resistentie tegen phytophthora.

Proefvelden

Het PPO test op de proefvelden in hoeverre een beslissingondersteundend systeem het middelengebruik, en dus de kosten, kan reduceren ten opzichte van een vast spuitschema. Op de proefvelden in Lelystad, Valthermond en Vredepeel is de phytophthorabestrijding uitgevoerd volgens het adviessysteem Plant-Plus. Op de andere locaties is het adviessysteem Prophy gebruikt.

Adviessysteem

Daarnaast zijn op alle locaties nieuwe adviseringssystemen gebruikt, waarbij de dosering wordt aangepast aan het ras en aan de kritieke dagen waarop phytophthora kan toeslaan. Bij het meest uitgebreide adviessysteem wordt ook berekend in hoeverre sporen van phytophthora in het perceel kunnen waaien. Dat hangt af van de zonneschijn en de regenval.Tot eind juni heeft het PPO in geen van de proefpercelen phytophthora gevonden.

Lees ook thema Aardappelen/Phytopthora op Boerderij.nl.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.