Home

Achtergrond 192 x bekeken

Minder Frans koolzaad voor ethanol geteeld

Franse akkerbouwers hebben vorig jaar veel minder koolzaad voor de productie van ethanol en andere niet-voedingsproducten verbouwd.

De totale koolzaadoogst kwam, ondanks een kleiner areaal, met ruim 4,7 miljoen ton echter wel een procent hoger uit dan in het voorafgaande seizoen. Die productie ligt ruim eenderde hoger dan aan het begin van deze eeuw. Frankrijk telde vorig jaar 1,4 miljoen hectare koolzaad; dat is 12 procent minder dan in 2007.

Het areaal aan koolzaad voor niet-voedingsdoeleinden is, na een sterke toename in de afgelopen paar jaar, zelfs teruggelopen met iets meer dan 40 procent.

Dat betekent dat het niet-voedingskoolzaad nu ruim eenderde van het totale areaal voor haar rekening neemt tegen de helft in 2007.
Het meeste Franse koolzaad staat ten noordoosten en ten zuidwesten van Parijs alsmede in het verre zuiden in de buurt van de Spaanse grens.

Dat dat kleinere areaal toch meer opbrengt, komt vooral door het hoge rendement van 3,32 ton per hectare vergeleken bij 2,90 ton in de twee voorafgaande jaren. Frankrijk neemt met 4,7 miljoen ton ongeveer een tiende van de totale wereldproductie aan koolzaad voor haar rekening.

Of registreer je om te kunnen reageren.