Home

Achtergrond 214 x bekeken 52 reacties

Melkprijs DOC daalt onder grens van 20 euro

DOC Kaas verlaagt haar melkprijs met 1 euro per 100 kilo. Hiermee komt de prijs exclusief btw voor de maand juli uit op € 19,28 per 100 kilo.

Per kilo vet betaalt de onderneming € 1,82, dat is 8,5 cent minder dan vorige maand. De prijs voor een kilo eiwit daalde met 18 cent naar € 4,11. De gemiddelde melkprijs van DOC over 2009 komt tot en met juli uit op € 21,59 per 100 kilo. Volgens de directie van DOC zijn er in de markt nog geen ontwikkelingen die aanleiding geven tot hoopgevende voorspellingen. De kaasmarkt is volgens DOC tot op heden verre van stabiel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  onbekend

  subsidie zal er nooit van gaan en met deze prijzen kon het wel eens zo zijn dat het meer word na 2013

 • no-profile-image

  ..

  melkveehouder bestleven jij hebt de boel zeker voor niks uit de familie dat je zo luchtig als ereboer praat.

 • no-profile-image

  actie

  Reactie op melkveehouder. Mischien verwacht je het niet maar ik ben het helemaal met je eens maar als jullie melkveehouders nu eens ophouden met de eeuwige gedachten dat wij als akkerbouwers niets te doen hebben dan zijn we al een heel stuk verder, want we hebben elkaar nodig. Ook wij werken nauw samen d.m.v. landhuur en mestafname met een collega melkveehouder en naar ieders tevredenheid.Voor alle duidelijkheid we hebben een middengroot akkerbouwbedrijf met weinig graan en veel pootaard, suikerbieten en uien en en moet geregeld vreemde arbeidskrachten inhuren om al het werk klaar te krijgen. Zelfs in de winter hebben we door het sorteren nog meer werk dan zomers, vandaar mijn irritatie over de gedachten dat wij niets te doen hebben en het geld vanzelf komt binnenstromen. Ik hoop wel dat het duidelijk is dat in onze sector ook de prijzen bijzonder slecht zijn (tarwe en uien ) en vind dat hiervoor zeker bij de lto maar weinig aandacht is.

 • no-profile-image

  vergeer

  Ja doc gaf de hoogste prijs maar dat was volgens mij omdat ze anders niet genoeg melk haden om nog een lening bij de banken te krijgen.Hoe slecht het ook gaat de de directeur jannes en onderdirecteur (nou ja onderdirecteur hij heeft meer te zegen dan de directeur)gerard zitten er al jaren en stappen niet op.En er moet nog veel bij gebouwt worden voor 2013 dan gaat de oude fabriek dicht, dus de eerste jaren word het niet beter eerder slechter.

 • no-profile-image

  tip!!

  ga akkerbouw doen.

 • no-profile-image

  melkboer

  Mensen,mensen alsof het er om gaat om elkaar via dit forum het leven zuur te maken. Niemand is gebaat bij een lage melkprijs van DOC, zelfs een akkerbouwer niet.
  Voor diegene die na mij nog gaat reageren op dit bericht, gedraag je niet als kleine kinderen!!

 • no-profile-image

  DE

  Of u kunt natuurlijk eerst zelf in een fiat panda gaan rijden in plaats van die dikke mercedes meneer de bankier. :)

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Wat gebeurt er als de melkpremie er over een paar jaar er af gaat? Dit duurt niet lang meer. En dan mis je toch meer als 3 cent.

 • no-profile-image

  DOC

  Deze merkloze kaasbak zit zelfs 2.5 ct onder de spotmarkt en is tevens de laagste in Europa. DOC heeft ooit hoge prijzen betaald maar dat is definitief geweest. Misschien kan Arla er wat mee.

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  ben het roerend eens met kipkip! ik heb de laatste jaren aardig wat verlies geleden met het houden van onze leghennen. ik heb er werkelijk tonnen achteraan moeten doen!! en wij hebben nooit geen enkele cent van subsidie of iets dergelijks gebeurt! gelukkig hebben we die slechte jaren weer overleeft en is het nu iets beter, dus kunnen we weer sparen voor de slechte jaren! een goed boer kan met gemak zo'n mindere periode overleven.. en helemaal een melkveeboer die nooit geen slechte jaren heeft gehad tot nu toe! dus hou op met klagen en zeuren want jullie hebben absoluut geen recht spreken! je moet gewoon zorgen dat je de zaakjes beter op regel krijgt!

 • no-profile-image

  fryske boer

  20%BTW lang geleden geemigreerd zeker melkveehouder vs.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  dan verkoop je toch gewoon paar bunder grond?! kun je tenminste ook eens weer over die grote voerbulten heen kijken!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @actie reactie, met flinke tegenzin reageer ik toch maar even op je opmerkingen. Waar denk je dat de bierbostel, aardappelpersvezels, perspulp, graszaadhooi, stro etc. naar toe gaat? Wie denk je dat hiervan uiteindelijk profiteert in de uitbetalingsprijs? En hoeveel brengt de mest van de dierhouders in het laadje, nog los van de besparing op kunstmest? En wat denk je wat stoppende veehouders gaan doen? Ik heb zelden een akkerbouwer zien omschakelen naar de melkveehouderij (ook vóór de quotering) , maar wel veel veehouders de akkerbouwtak in zien gaan. Waarom is dit denk je? Ben je dan blij met meer aanbod en dus concurrentie? Ik heb een hekel aan collegeaal gekissebis en onderling gesteggel en verdeeldheid, maar dit moet me toch even van het hart.
  Je zult toch wel kunnen begrijpen dat ook de akkerbouw er niet beter van wordt als er een kaalslag in de melkveehouderij gaat plaatsvinden.
  Daarbovenop is het voor de beeldvorming naar buiten toe alleen al niet verstandig zo te reageren. En ik sta echt niet te springen op symphathie van andere sectoren, maar zeker niet op zulk soort kinderachtige opmerkingen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Boer Harms de spotprijs is momenteel € 22.50 Als RFC deze prijs van DOC zou volgen, betekent dit dat er geen enkele meerwaarde uit de vroeger gepleegde investeringen boven komt, en de boeren alleen het bestuur en management een dik belegde boterham laten verdienen. Dat maakt de discussie over beloningen alleen maar interessanter.

 • no-profile-image

  gert

  Melkveehouder,een meerwaarde voor RFC is na de fusie tenietgedaan door de NMA onder leiding van Neelie en onder druk van de lobbyisten van de retailers,het is gewoon vechten tegen de bierkaai,de boeren zijn door de EU aan handen en voeten gebonden,de EU is een consumentenclub !!! Stel je voor dat de melkveehouder een paar cent meer beurt voor een liter melk,dan moeten sommige burgers hun tweede of derde vakantie per jaar laten schieten.

 • no-profile-image

  agrarisch

  Lees hier overal, hoe erg het met heren melkveehouders gesteld is, maar ik denk dat ze uit de rest van de agrarische sector geen enkele symphatie hoeven te verwachten. Andere sectoren hebben al jaren wisselende opbrengsten, en krijgen jaarlijks geen subsidie als dikke bonus!
  Wij akkerbouwers zijn samen met varkens en pluimveehouders achtergesteld door de overheid zodat heren melkveehouders meer mest mogen uitrijden. Als stank voor dank bieden deze ook nog torenhoge bedragen voor koop en huurgrond, zodat andere agrariers dit niet kostendekkend kunnen verkrijgen.
  Uiteindelijk met deze lager (zo laag zijn ze overigens nog niet, kan me herinneren dat varkenshouders nog geen 1/3 van de kostprijs uitbetaald kregen) melkprijs misschien toch nog iets van gerechtigheid, ook als wens je niemand slechte jaren toe!

 • no-profile-image

  niet zo

  Akkerbouwer, jullie mogen ook klagen als de aardappels, bieten, tarwe, graszaad,uien en eventueeel andere producten in hetzelfde jaar onder de kostprijs geproduceerd worden, want dit is vergelijkbaar met de melk nu. Melk is namelijk onze enige inkomstenbron. Alleen de intensieve veehouderij heeft recht van spreken en zeker niet de akkerbouwers. Zit er dan geen steun op suiker of op tarwe en graszaad, of ben je dat vergeten.

 • no-profile-image

  Is er misschien onder de lezers nog een slimmerik, die doorheeft hoeveel snij/korrelmais er verbouwd is/wordt door de varkenshouderij. En waar gaat die inkomenssteun heen? Wat een gelul hier. Trouwens, een graanprijs van 11 cent is ook echt meer dan genoeg voor een gewas waar je helemaal geen werk aan hebt. Schiet toch op man, je kunt 250 ha graan verbouwen en nog 10 maanden per jaa een baan buitenshuis er bij nemen, Wat wil je toch, dat je voor een graangewas ook nog een volwaardig inkomen kunt behalen? Als het land geploegd is, is het een kwestie van zaaien, paar keer kunstmest zaaien, paar keer spuiten en klaar is kees (lees de akkerbouwer). En de rest van het jaar? Zomaar wat rondkijken? Kom nou, wat denk je wel,tsss....

 • no-profile-image

  Welnu Overijlselse veehouder, mij gaat het er niet om een ander het leven zuur te maken. Als ik zou willen, zou ik nog meer kletskoek die hier neergekieperd wordt kunnen weerleggen. Tijdsverspilling! Wat ik wel wil, dat is effe helder maken, dat ik eigenlijk begin te walgen van het telkens terugkerende geouwehoer van anderden, hoe terecht en vanzelfsprekend ze het wel vinden, dat we ondertussen door de lage melkprijs zowat in de arremoei geraken. En dat we toeslachten en melkpremie hebben. Die inkomenssteun is allemaal volkomen legitiem hoor. Hadden diegene die dit niet hebben vroeger op school maar beter hun best moeten doen. Tussen de regels door hoor je ze denken: he, he eindelijk gerechtigheid. Sodemieter toch op. Als ik heel volwassen nadenk, moet ik eigenlijk toegeven, dat het heel dom is om die reakties hier te lezen. Is niet verstandig. Nog dommer is op die reakties weer te reageren. Nou ja 't is toch zondagmiddag dus.. Die graanboeren kunnen nog eens naar d'r graan gaan kijken, dat het ondertussen niet is gaan legeren en kunnen weer tussen de koetjes. Trouwens die VS melkboeren hebben nog niet door dat wij deel uitmaken van de EU, en dat in de gehele EU de melkprijs een drama is, ach ja..

 • no-profile-image

  Consument

  Waar gaat het hierover? Ik dacht de zeer lage melkprijs bij DOC. Ook het slachtoffer van te veel melk en de crisis! Het schelden tegen elkaar is dom, probeer met elkaar mee te denken wat de echte oorzaken zijn en doe er wat mee! Het aller grootste probleem is geen eenheid! Als je eenheid hebt kun je altijd een machtsmiddel inzetten om een betere prijs te bedingen!

 • no-profile-image

  boer harms

  de spotprijs is momenteel toch 0,11 cent, doc betaalt dan 0,21 dat is dan 0,10 cent meer dan de spotprijs!!!!

 • no-profile-image

  eerlijk

  Is met al de akkerbouw gewassen zo ze hebben er maar een paar dagen per jaar werk aan en maar klagen. En dan ook nog geld beuren van de aangevoerde mest waar ze ook bij staan te kijken of het wel goed gaat. Een melkveehouder heeft gewoon meer werk en wil daar ook meer voor beuren.

 • no-profile-image

  Makkelijk toch

  Ik heb melkquotum in het voorjaar verkocht en overgegaan op akkerbouw. Ik heb nu veel meer tijd om met mijn gezin leuke dingen te doen. We gaan zelfs voor het eerst op vakantie. De aardappels bieten en graan groeit gewoon door. Hoef je niks voor te doen. Een keertje spuiten is eigenlijk alles. Ik maak me alleen zorgen voor komende winter, wat moet ik al die wintermaanden toch gaan doen? Heeft een ervaren akkerbouwer daar voor mij een antwoord op?

 • no-profile-image

  Melkboer

  Als de melkprijs van de fabriek waaraan je levert te laag is, waarom lever je er dan nog aan ?
  Denk daar maar eens goed over na.
  Betaalt een ander dan beter?, zul je dan reageren.
  Das nou net het probleem van de boeren, ze kunnen produceren als de besten, maar hun product verkopen ?
  Nooit geleerd!

 • no-profile-image

  ?

  Ik belde gister nog met canada en daar hebben ze op dit moment een melkprijs van (schrik niet) 52 EURO cent.

  waarom gaan we geen europees quotum begginen?
  gewoon koeien melken en zorgen dat we de melk zelf op kunnen drinken. Dus geen grote overschotten of tekorten. volgens mij is de melkproductie stabiel genoeg om dat aan te kunnen. Dan moet het toch ook lukken om er redelijke prijsafspraken over te maken.

 • no-profile-image

  actie

  Kan me nog goed herrinneren dat toen eind jaren 80 de prijscompensatie voor de lage graanprijs voor de akkerbouw er kwam uiteindelijk het meenste geld terecht kwam bij de telers van snijmais, dus de veehouderij en dit omdat ze zogenaamd geen onderscheid konden maken tussen snijmais en korrelmais. Gelden waar u als melkveehouders geen enkel recht op had maar tot vandaag de dag nog veel profeit van hebt. Ook de derogatie gaat weer ten koste van de bemestingsnormen van de akkerbouw en zo zal het in de toekomst wel blijfen.De tarwe prijs is inmiddels gezakt naar 11 a'12 eurocent, een prijs die we in de jaren 50 van de vorige eeuw ook kregen maar hierover lees ik vrijwel niets op internet, en ook niet van onze lto, nee die zijn veel te druk met de melkveehouders die nu een half jaar ook eens de grillen van de wereldmarkt voelen. Nee enige sympatie van andere sectoren zal ik als ik jullie was maar niet verwachten en hier heb je dan ook zelf om gevraagd.

 • no-profile-image

  Arjan

  Tja, het kan dus nog lager !!! DOC leden ik wens jullie veel sterkte toe en hopelijk op korte termijn een betere melkprijs.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Sieta HELLUP........................

 • no-profile-image

  Rabo

  Dan verkoop je toch gewoon de Fendt Vario..........

 • no-profile-image

  Boesje

  Nou Wim, als jij een goed alternatief hebt dan ga ik mee.

 • no-profile-image

  Op korte termijn een hogere melkprijs? Is een illusie. 1 troost: rfc zal binnen een paar maanden de DOC prijs wel volgen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Makkelijk toch , Ga je lekker de koeien melken van je buren zodat die ook voor de eerste keer van hun leven op wintersport vakantie kunnen met het gezin . Beur je er mooi een centje bij en je bepaald zelf het schema .

 • no-profile-image

  melkveehouder

  20 euro plus 20%BTW =24Euro
  Dan nog de melkpremie, hoeveel was dat ook weer?

 • no-profile-image

  pietet

  Voorraden zijn enorm, herstel van prijzen komt pas nadat de voorraden geslonken zijn. De verwachting is dat dit zeker langer dan een jaar gaat duren. Ik verwacht zelf dat de melkprijs nog tot quotumjaar 2011 - 2012 onder de 25 cent blijft.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Geplaats door, ik wel hoor. Kun je toch zien hoe overige agrariers met die noodlijdende melkveehouders meeleven. Maar jij bedoeld waarschijnlijk de minder melkveehouderpositieve comments.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dat ben ik helemaal met je eens Frans. Als je kijkt naar een andere topic met de kop dat eenderde van de varkenshouders het niet redt met de investeringen in 2013, dan valt er (gelukkig) geen onvertogen woord van de melkveehouders. Er is op dat punt kennelijk toch een behoorlijk mentaliteitsverschil tussen sectoren. Ik denk wel dat het geen grote groep is die zo onbehouwen denkt of reageert, maar een enkeling die het gelijk voor iedereen in de betreffende sector verziekt.

 • no-profile-image

  HUNSE

  Nogmaals Siem Jan en je club LTO
  bedankt voor de zachte landing
  lang leve de lieberalisering

 • no-profile-image

  Aan alle meelezers buiten het agr.wereldje. Ziet U aan de reakties hierzo wat voor lekker volkje het is onder mekaar? ze gunnen mekaar het licht in de ogen niet! getver....

 • no-profile-image

  eerlijk

  hey consument de oorzaak licht bij jullie, jullie willen alles veilig hoog gehalte dierwelzijn ,koeien in de wei, geen stank en herrie en dan ook nog super goedkoop!! zeg maar gerust bijna voor niks zodat jullie zo mooi 3 a 4 keer per jaar op vakantie kunnen en za en zo mooi kunnen niksen en genieten van onze druke werkzaam heden en als jullie er last van hebben meteen de telefoon pakken en proberen er een eind aan te maken. Ik hoop dat de voedsel voorziening een keer niet meer te betalen is voor de consument zo dat ze weer weten wat een boer eigenlijk allemaal doet bijna voor NIKS!!!

 • no-profile-image

  wim

  Nou dit gezeur gaat wel over de melkprijs zeg ? Doc kaas bedankt straks even een fijne open dag en vertellen dat we in de buurt van de 20 centen uit blijven komen. Aan de reacties te horen zijn er weinig doc boeren bij die wat van zich laten horen ,want die zijn allemaal tevreden ?

 • no-profile-image

  fryske boer

  Dillema waar stoor ik mij het meest aan melkveehouders die het erger maken dan het is,of kippen varkens en akkerbouw boeren die een grote mond hebben en niet eens goed weten hoe alles in elkaar steekt.

 • no-profile-image

  boer

  Je hebt wel gelijk met die voerbulten, ik denk dat ik volgend jaar maar wat aardappelen in de grond stop. Hoef ik in ieder geval niet onder de kostprijs te werken. Bedankt voor de tip.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Jongens, niet zo katten. Ik ga nu even mijn 50 koeien melken, beetje voeren en zit om 9.00 uur weer bij mijn gezin op de camping. Vanavond twee urtjes weer terug voeren/melken en de loonwerker doet de rest. Melkveehouderij, je kunt er overdag best een baantje bij hebben, of een beetje internetten natuurlijk.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dat de akkerbouwers daar durfen te beweren dat ze niet de grootste steuntrekkers zijn. hypocrieten.
  Hier in de VS is ook de hele veehouderijsector de dupe van de sterke akkerbouwlobby.
  Heel de VS staat nu vol met ethanol fabrieken om duurzame energy op te wekken , met gevolg dat de hele graanmarkt uit balans is.
  Het verbouwen van mais kost bijna net zoveel diesel en kunstmest dan dat een ethanolfabriek oplevert.
  Graanverbouwen is inderdaat ook maar een deeltijdbaan.
  De akkerbouw; de enige sector die geen last heeft van de crisis.

  Overigens mogen de Nederlandse melkveehouders nog niet klagen met de melkprijs die ze ontvangen voor een land dat afhankelijk is van de export.
  Maar vast even wennen aan de wereldmarkt.
  Hier is ook een slagveld gaande

 • no-profile-image

  brabander

  Welnee consument, zo werkt het niet bij boeren. Boeren bieden tegen mekaar op. Kijk maar naar mq-prijs. Al verdienen ze niks, ze moeten het hebben. Ze zijn altijd bang dat een ander het heeft. Van eenheid is totaal geen sprake. Naar mijn beleving zijn velen ras-opportunisten. Ieder voor zich en God voor ons allen. En verder dan het uitkramen van wat cliche's over consumenten, burgers en de mensen in de stad (en die hebben we juist zo hard nodig voor het consumeren van onze produkten), zoals 3 x op vakantie, en de 15 nieuwe tv's en de 2e nieuwe auto enz. komen velen niet. Sommigen denken ook nog, dat alleen boeren hard werken. Iemand met een baan doet niks en sommige denken dat ze in deze samenleving nog net zo belangrijk zijn als in 1950. Afijn, de melkprijs is inderdaad ook bij DOC godallemachtig laag en dat gaat echt voor velen onder ons problematisch worden. Dat kan niet anders. We hebben hier ergens kunnen lezen, dat het aantal stoppers wat men de komende 15 jaar verwachtte, door de Rabo bank de komende 5 jaar al worden verwacht. Als de helft is gestopt, zal; de andere helft het wel beter krijgen. Hopen dat we daar bij zitten. Wie weet

 • no-profile-image

  gemengd bedrijf

  We hebben een gemengd bedrijf pluimvee -koeien en inderdaad inde slechte jaren hebben voor de pluimveetak nooit een cent subsidie gehad en lto doet daar ook niets voor,en ik een paar jaar geleden had ik gelukkig het in zicht dat dit bij doc nooit goed kan gaan de banken deden toen al moelijk en er moest eerst melk gecontracteerd worden (dus meer vraag-hogere prijzen)en aangezien doc nog verder moet bouwen dan gaat de oude fabriek dicht die nog de ronde kazen maken, en er moet dus nog bij gebouwd worden voor 2013 ik voorspel dat de prijs bij doc nog verder onderuit gaat.

 • no-profile-image

  kipkip

  beste melkveehouder, als ik zo even op de site : http://www.belpa.be kan zien wat jullie per jaar als extraatje ontvangen om niks te doen dan zou ik me schamen. Wie krijgt zoveel geld per jaar zomaar?? als een tijdje terug de melkprijs torenhoog stond kregen jullie dit ook zomaar toegestopt en wat deden jullie ermee??? je collega aftroeven met aankopen van grond en trekkers en machienes die je op je akker niet kan keren. Nee, dan hebben wij kippenhouders/varkenhouders heel anders moeten vechten om te overleven. School u dringend om tot bedrijfsleider in plaats van steuntrekker!!! het zal nodig zijn.

 • no-profile-image

  Zien jullie wel eens een melkveehouder reageren als er iets over de varkens of kippen wordt geschreven? Ik niet!

 • no-profile-image

  wim

  Ik heb niks tegen kippeboeren ,maar het gaat mij om dat je als dierenondernemer toch wel een boterham mag besmeren?? En hier gaat het over de slechte dockaas uitbetaling en niks anders .

 • no-profile-image

  Frans

  Ik vind het gehakketak van andere agrariers erg vervelend worden. Ik gun iedereen een goed inkomen. Het verschil tussen melkveehouders en andere sectoren is vooral de omloopsnelheid. M.a.w. Als het slecht is in b.v. de kippen kan je er voor kiezen om een ronde over te slaan, geen werk, geen voerkosten en geen verlies. Met koeien en grondgebonden landbouw word dit toch wat moeilijker, je ruimt niet zomaar even je hele veestapel op om een half jaar later weernieuwe te kopen. Dus denk in het vervolg even na voordat je begint te reageren dat melkveehouders niet moeten zeuren......

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Alle kritiek verstompt weer als DOC als eerste met de prijs gaat stijgen. Dit is nu eenmaal inherent aan hun productassortiment, die de grillen van de markt nu eenmaal heftig volgt.

 • no-profile-image

  l d

  tijd voor actie of niet, dit gaat niet goed zo op de zuivelmarkt, je kunt er op wachten der er boeren om gaan vallen

Laad alle reacties (48)

Of registreer je om te kunnen reageren.