Home

Achtergrond 157 x bekeken

Meer geld voor pleegouders

Minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin gaat meer geld geven aan pleegouders.

Die moeten immers soms fikse uitgaven doen voor een pleegkind, bijvoorbeeld kleren voor een kind dat met niets uit het eigen huis is vertrokken. Ook kan het zijn dat ze speciaal voor het pleegkind een bed of een fiets moeten aanschaffen. Dat gaat soms lastig van de pleegvergoeding, signaleerde Rouvoet. Het bedrag wordt daarom nu verhoogd met maximaal 1000 euro. De pleegvergoeding ligt nu op gemidddeld 6100 euro per jaar.

Om geld vrij te maken voor verhoging van de pleegvergoeding wordt het systeem eenvoudiger gemaakt, aldus een woordvoerder van Rouvoet. "Natuurlijke ouders dragen nu verplicht bij aan het onderhoud van hun kinderen door pleegouders: gemiddeld zo'n 275 euro per kwartaal. Deze bijdrage wordt afgeschaft. Tegelijkertijd vervalt voor natuurlijke ouders van pleegkinderen het recht op kinderbijslag en kindgebonden budget. Deze vereenvoudiging leidt tot besparingen op de kinderbijslag, het kindgebonden budget en de uitvoering'', geeft hij als voorbeeld.

Om deze en andere maatregelen in te voeren zijn wijzigingen nodig in de Wet op de jeugdzorg, de Algemene kinderbijslagwet en de Regeling pleegzorg. Daarom zal de verhoging in fases worden ingevoerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.