Home

Achtergrond 568 x bekeken

Meer doordraai bij Nederlandse en Belgische veilingen

Nederlandse en Belgische veilingen draaien iets meer product door dan vorig jaar door slechte prijsvorming.

Volgens vertegenwoordigers van de veilingen is prijsdruk ontstaan door een combinatie van vraaguitval en overproductie. Directeur Peter van Osch van Veiling Zaltbommel signaleert dat er relatief meer product wordt doorgedraaid. "Het betreft geen extreme stijging vergeleken met andere jaren. Wat wel duidelijk is dat het product tegen een veel lager prijsniveau dan andere jaren wordt verkocht. Dat is zeer teleurstellend voor onze leden," analyseert hij.

Ook bij de Mechelse veilingen wordt dit seizoen meer product doorgedraaid, stelt woordvoerder Bert Stas. "Maar dat komt wel vaker voor." Toch spreekt hij dit jaar van een uitzonderlijke situatie. "Vorig jaar waren prijzen ook niet goed. Product werd destijds weliswaar verkocht tegen minimumprijzen, maar al het volume werd in ieder geval verkocht. Kennelijk was er toch voldoende vraag." Dit jaar zakten partijen wel onder de minimumprijs; met doodraaien als gevolg.

Greenery

The Greenery zegt momenteel geen verhoogde doordraai te zien ten opzichte van andere jaren. Wel gaan er meer groente en fruit naar de Voedselbank omdat de zomerproductie licht is gestegen. "We proberen het doordraaien tot een minimum te beperken," meldt een woordvoerder. "Wel is het zo dat bepaalde van onze kwalitatieve producten een te lage prijs afgezet worden om vernietiging te vermijden."

Nederlandse handel

Belgische telers hekelen die werkwijze van Nederlandse handelshuizen, omdat het voor prijsdruk zorgen. Recent beschuldigde de Belgische Boerenbond Nederlandse afzetpartijen van dumping op de Duitse markt. Volgens Jos van Dessel, directeur van de Mechelse veilingen 'kijkt de Nederlandse handel alleen maar of ze hun product kwijt kunnen.'

Toch schrijven de veilingen lichte stijging van doorgedraaide producten vooral toe aan een combinatie van vraaguitval en overproductie. Door valutaproblemen zijn belangrijke afzetmarkten als Engeland en Rusland afgevallen en van een aantal producten bestaat een Europees overaanbod. Bovendien leidt het groeizame jaar ook al tot meer productie.

Veiling ZON wil niet reageren omdat volgens een woordvoerder 'al voldoende is gezegd over slechte prijsvorming.'

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.