Home

Achtergrond 180 x bekeken

Meer dieren in de steek gelaten

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) kreeg in de eerste zes maanden van dit jaar 111 meldingen binnen van dieren die door hun eigenaren aan hun lot waren overgelaten.

In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 38 en over heel 2008 146. De LID heeft dit vandaag bekendgemaakt.

De dienst sluit niet uit dat de economische malaise mensen ertoe brengt hun dier te dumpen, omdat ze hun geld hard nodig hebben voor andere zaken. Maar concrete bewijzen hiervoor ontbreken, zei een woordvoerder in een toelichting. Katten zijn het vaakst het slachtoffer van 'kwaadwillige verlating', gevolgd door honden. Ze worden bijvoorbeeld aangetroffen in ontruimde woningen, voor de deur van een asiel of vastgebonden aan een boom. In dat laatste geval gaat het meestal om honden.

Het aantal meldingen van dierenmishandeling is in het eerste halfjaar ook gestegen, van 3690 een jaar eerder naar 4024. De LID trekt hieruit niet automatisch de conclusie dat Nederlanders wreder zijn geworden ten opzichte van dieren. Het is goed mogelijk dat mensen alerter zijn in het signaleren van misstanden, aldus de dienst.

Ruim 50 procent van de meldingen bleek gegrond, tegen 48 procent in de eerste zes maanden van 2008. De meeste meldingen gingen over honden (43 procent), gevolg door pony's en paarden (32 procent) en katten (15 procent). Het merendeel van de meldingen die bij de LID binnenkomen, betreft verwaarlozing.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.