Home

Achtergrond 208 x bekeken 1 reactie

Mansholt (Columnwedstrijd)

"Die ken ik niet", antwoordde een te jonge verkoper in een Amsterdamse boekhandel toen ik vriendelijk vroeg naar een historische roman over de oud-minister en eurocommissaris van landbouw Sicco Leendert Mansholt.

Politieke roem vergaat als een tulp in het korenveld.

Vijftig jaar geleden ging Mansholt in debat met mijn grootvader zaliger. Mijn grootvader beklaagde zich er over dat hij minder verdiende dan zijn knecht. Mansholt stelde terecht de vraag: "Waarom wordt u dan geen knecht?" Anno 2009 is de knecht ingeruild voor een Pool. En hebben we minister Gerda Verburg die letterlijk de kool en de geit spaart en weigert in te grijpen in de Q-griepcrisis. Stop per direct met het investeren in geitenfokkerijen en houd op met een duur inentingsprogramma. Ontwikkel een economische visie op het Nederlandse grondbeleid.

De land- en tuinbouw is 'virtueel' failliet terwijl maar liefst 50 procent van de grond in Nederland in handen is van 3 procent van de boerenstand? Hier heeft Verburg geen antwoord op. Haar ministerie zou bij de volgende kabinetsformatie moeten opgaan in het ministerie van ruimtelijke ordening. Dan worden de grondaankopen toegankelijker voor de huizen- en kantorenmarkt. Nu kiest zij voor een aanpak waarin de boer de rentmeester wordt van zijn eigen boerderij. Verburgs ideeën rondom de AWBZ-financiering getuigt van weinig kennis van zaken. Zij stemde in met het VWS-voorstel om zorgboerderijen uitsluitend aanspraak te laten maken op verzekeringspremies voor zware gehandicapten zonder zich af te vragen of dat kan.

Mansholt was zijn tijd ver vooruit en nam harde maatregelen. Verburg geeft niet thuis als het gaat om nieuwe inzichten. Ze bewijst bang te zijn voor haar achterban, boeren die niet in zien dat de Nederlandse economie beter af is zonder landbouw. De economie bloeit pas op als we bereid zijn de grondpolitiek boven op de politieke agenda te zetten.

Deze column is geschreven door Liesbeth van den Berg uit Amsterdam

Klik hier voor het stemformulier

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Mansholt was de iniatiefnemer voor het bouwen van grote stallen met rentesubsidie toen er duizenden nieuwe ligboxen stallen gebouwd waren,ging hij op de millieutour en was hij ineens voorstander van kleinschalige landbouw ,het kan verkeren!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.