Home

Achtergrond 389 x bekeken 1 reactie

Maaier met GPS creëert koe op Utrechts weiland

Op het weiland van melkveehouder Ron Bunnik uit het Utrechtse IJsselstein is vandaag een afbeelding van een koe uitgemaaid van 75 vierkante meter.

Dit gebeurde met behulp van het satellietplaatsbepalingssysteem GPS. Stichting Weidegang nam dit initiatief om te vieren dat de trend om Nederlandse koeien op te stallen lijkt doorbroken. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek staan de koeien weer langer dan voorheen in de wei. De schaalvergroting zal echter vooral als de melkprijs weer aantrekt volgens hem snel doorzetten. "Het is belangrijk op tijdens deze slag te laten zien dat het economisch goed mogelijk is om te blijven beweiden. Ook nu steeds meer veehouders kiezen voor een automatisch melksysteem." Foto William Hoogteyling

Jonge kerkuilen worden geringd op een boerderij in Swifterbant, provincie Flevoland. In totaal werden er drie jonge kerkuilen geringd, nummer vier ontsnapte voordat hij van een nummer kon worden voorzien. De kerkuilen worden gemeten, gewogen en geringd. Het aantal kerkuilen is dit jaar in Flevoland duidelijk minder dan vorig jaar. Op deze boerderij zijn sinds 2005 daarentegen bijna 30 jonge kerkuilen geringd. Diverse jaren was er na de zomer een tweede nest met jongen. Foto Marianne Vogelaar

Een melkveehouder loopt in het Beierse Krün langs de trekkers van actievoerende boeren. Foto EPA

Een akkerbouwer in Herveld in de Betuwe heeft een spandoek van 5 meter breed in zijn bietenperceel geplaatst. De actie met de spandoeken is een initiatief van het Productschap Akkerbouw en coöperatie Cosun. De sector wil met de spandoeken burgers laten zien dat de akkerbouw een belangrijke bijdrage levert aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Volgens het productschap kunnen bieten wel 26 tot 30 ton CO2 vastleggen per hectare, afhankelijk van de teeltomstandigheden. Dat is genoeg om de CO2-uitstoot van tien tot vijftien auto’s te compenseren. In Nederland wordt 73.000 hectare bieten verbouwd. Volgens het productschap legt een hectare productiebos gemiddeld 14,9 ton CO2 vast per jaar. Bij een gewoon bos is de houtopbrengst zo’n 200 kuub. Dat komt neer op 10 ton CO2 per jaar dat uit de atmosfeer wordt gehaald. Daarnaast wil de sector met de spandoeken aangeven dat het belangrijk is om regionaal geproduceerd voedsel te consumeren. Dat bespaart transport hetgeen de CO2-uitstoot verder verlaagt. Foto VidiPhoto

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ad baars

    Goede actie Ron en een mooie foto gr Ad

Of registreer je om te kunnen reageren.