Home

Achtergrond 244 x bekeken

Lieveheersbeestjesplaag teistert Oostzeekust

De Oostzeekust van de Duitse deelstaten Mecklenburg-Voor-Pommeren en Sleeswijk-Holstein wordt geteisterd door een lieveheersbeestjesplaag.

Miljoenen rood-zwarte kevers bevolken stranden, stoepen en gevels en dringen huizen binnen. Vakantiegangers berichten dat de anders als schattig ervaren beestjes ook bijten als zij massaal optreden.

Een beet van een lieveheersbeestje voelt als een speldenprik, aldus een slachtoffer. Volgens een zoöloog van de universiteit Greifswald zijn lieveheersbeestjesbeten echter oppervlakkig en ongevaarlijk.

De massale lieveheersbeestjesinvasie is volgens deskundigen veroorzaakt door bijzonder goede voorwaarden voor voortplanting dit jaar: een warm en vochtig voorjaar aan de Oostzee met rijkelijk groeiende vegetatie. Veel voedsel dus voor bladluizen, die op hun beurt op het menu staan van lieveheersbeestjeslarven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.