Home

Achtergrond 199 x bekeken

'Levenslang in strijd met Europese rechten'

Een levenslange gevangenisstraf is in strijd met de Europese rechten van de mens.

Dat betoogde advocaat Julius von Bóné vandaag voor het gerechtshof in Den Haag. De raadsman vroeg of het hof kan aangeven hoe lang iemand met een levenslange celstraf vastzit.

Hij deed dat naar aanleiding van de eis tot levenslang van het Openbaar Ministerie (OM) van vorige maand tegen de drie verdachten van een drievoudige moord in het Rotterdamse café Inn & Out eind 2005. Von Bóné vindt dat het wetenschappelijk onderzoekscentrum van het Ministerie van Justitie moet uitzoeken hoeveel levenslanggestraften Nederland telt. Hij bepleit ook meer duidelijkheid over het gratiebeleid.

Levenslange celstraf verving in 1870 de doodstraf, die toen werd afgeschaft. Het is klaarblijkelijk de bedoeling van de wet geweest dat de gestrafte tot zijn dood zou vastzitten, veronderstelde de raadsman. De advocaat-generaal achtte een onderzoek niet noodzakelijk. Na een blik in Wikipedia wist hij te melden dat in Nederland zes mensen meer dan dertien jaar in de gevangenis zitten. Recentelijk zou gratie zijn verleend aan een zieke Turk, die in zijn geboorteland wilde sterven. Volgens Von Bóné dateert het laatste gratiegeval uit 1986.

"Doodstraf is makkelijker dan levenslang'', zei een van de verdachten, Elmer P (34). Hij en de twee anderen, Carlos B. (33) en Fernando P. (34) ontkenden opnieuw schoten te hebben gelost waardoor drie mensen het leven verloren. De rechtbank veroordeelde de drie eerder al tot levenslang. Een verzoek om een reconstructie van de fatale avond in de kroeg wees de advocaat-generaal af. Het hof doet over twee weken uitspraak.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.