Home

Achtergrond 198 x bekeken 1 reactie

Legsector zet in 2009 minder kuikens op

De Nederlandse legsector heeft in de eerste maanden dit jaar minder kuikens opgezet.

Het aantal opgezette kalkoenen daalt eveneens, terwijl de opzet in de vleeskuikensector vrij stabiel is. Dit blijkt uit opzetgegevens tot en met mei 2009 van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

In de eerste vijf maanden van dit jaar zette de sector veertien miljoen legkuikens op. Dat is een half miljoen minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, een daling met 4 procent. Ook in 2008 daalde de opzet, zij het iets minder sterk. Over het gehele jaar genomen werden in 2008 2 procent minder kuikens opgezet, een daling die even sterk is als de afname in de eerste vijf maanden.

Omschakeling

De daling suggereert een dalende productie. Mogelijk heeft de lagere opzet te maken met de omschakeling van kooisystemen naar scharrelhouderijen, verwacht Richard Hol van het productschap. ”De kooibedrijven zijn toch aan het afbouwen en als ze omschakelen naar scharrel duurt dat natuurlijk even.”

Bovendien kunnen op eenzelfde oppervlak minder scharrel- dan kooihennen gehouden worden, wat ook een afname van het aantal hennen verklaart. Uit PPE-cijfers blijkt dat het aantal kooihennen vorig jaar met 1 procent daalde en in het eerste kwartaal van dit jaar al met bijna 1,5 procent.

Vleeskuikens

In de vleeskuikensector daalt het aantal opgezette kuikens licht, met minder dan een halve procent. In de eerste maanden van 2009 werden 149,8 miljoen vleeskuikens opgezet, vergeleken met 150,3 miljoen in dezelfde periode in 2008. De opzet is daarmee nog altijd fors hoger dan in 2007, toen tot en met mei 139,7 miljoen vleeskuikens opgezet werden.

In de kalkoenensector lijkt ook een productiedaling ingezet te zijn. In de eerste vijf maanden van 2009 werden 1,13 miljoen jonge kalkoenen opgezet, 6 procent minder dan de 1,18 miljoen een jaar eerder.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    dirk

    Het zullen er in de toekomst nog veel minder worden,het demotiveringsbeleid begint zijn vruchten af te werpen,ook in de pluimveehouderij!Als je ziet hoeveel leerlingen de laatste 10 jaar richting pluimvee hebben gevolgd weet je genoeg.De land en tuinbouw word steeds meer uitgespuugd,wie wil daar nog in beginnen!Men realiseerd zich echter totaal niet wat dit voor ernstige gevolgen dit in de toekomst op gaat leveren!
    Even iets waar we het volgend jaar mee te maken krijgen,dat is het onderzoek in brabant naar de gevolgen van de agrarische sector op de gezondheid van de burger.De uitslag is bij mij nu al bekend!!!!!!!!!???!!!Je kunt er vergif op innemen dat de uitslagen desastreus voor de boeren uit gaat pakken.Het is werkelijk een farce!De krantekoppen zullen uitpakken met termen als:Uitslagen nog erger als gedacht!Hoe kunnen we ze met noodwetten per direct laten stoppen!Kortom maak de borst maar nat.

Of registreer je om te kunnen reageren.