Home

Achtergrond 354 x bekeken 1 reactie

Kortlopende rente daalt voorlopig verder

De kortlopende rente daalt snel verder terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) de rente gelijk hield op 1 procent.

De Euribor drie maanden daalde van 1,145 eind vorige week tot ongeveer 1 procent op dit moment. De grote banken verwachten dat de kortlopende Euribor-rente dit jaar nog laag blijft, maar daarna kan deze stijgen door inflatie.

Wanneer begrotingstekorten oplopen en meer geld in de economie wordt gebracht, schrijft adviesbureau Credion Agri, bestaat de kans op een sterke inflatie. De ECB accepteert een inflatie van 2 procent. Momenteel ligt de rente onder de 1 procent gemiddeld in de Eurozone.

De meeste leningen zijn gekoppeld aan de Euribor, maar banken rekenen vanwege de financiële crisis een liquiditeitsopslag die de rente een half tot anderhalf procent kan verhogen. De liquiditeitsopslag helpt banken een betere solvabiliteit bereiken.

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet verklaarde dat het tijd wordt dat banken het geld dat de ECB hen toespeelde op de markt brengen. Op 24 juni stelde de ECB banken 442 miljoen euro beschikbaar. Trichet voegde aan de aansporing toe dat de ECB voorlopig niets bijzonders tegen de crisis zal ondernemen.

Voor exporteurs boden wisselkoersen weinig soelaas. Nog altijd lijdt export naar groeimarkten Rusland en het Verenigd Koninkrijk onder negatieve wisselkoersen. Een euro is nu 1 dollar 40 waard. Het Britse pond verloor 0,5 procent, de Russische roebel bleef stabiel.
De Amerikaanse dollar verloor een klein procent terrein ten opzichte van de euro. Als de recessie echter langer voortsleept dan aanvankelijk gedacht, kunnen analisten de relatieve veiligheid van de dollar opzoeken, en stijgt de waarde van de Amerikaanse munt.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    rekenmeester

    hoop dat eurierente laag blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.