Home

Achtergrond 202 x bekeken

Kantonrechter krijgt meer bevoegdheden

De kantonrechter krijgt meer bevoegdheden, zodat hij meer zaken kan behandelen.

Voortaan kan deze rechter geschillen behandelen die gaan over een bedrag tot 25.000 euro, vijf keer zoveel als nu. Ook kan hij zich buigen over conflicten over consumentenleningen en consumentenkoop.

Dat is een onderdeel van een wetsvoorstel dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Bedoeling daarvan is de rechtspraak toegankelijker te maken. In het voorstel staat ook dat burgers klachten over rechters mogen indienen bij de Hoge Raad. Nu kan dat alleen bij het gerecht waar de rechter werkt.

De uitgebreidere bevoegdheden voor de kantonrechter moeten het makkelijker maken voor burgers om niet zulke ingewikkelde kwesties aan de rechter voor te leggen, zonder dat er een advocaat aan te pas komt. Burgers mogen voor de kantonrechter namelijk zelf hun zaak bepleiten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.