Home

Achtergrond 186 x bekeken

Kansen voor Nederland in Turkse biodieselindustrie

Turkije wil zijn biodieselproductie verhogen en dat biedt kansen voor Nederlandse biodieselproducenten. Dat blijkt uit onderzoek van het LEI.

Turkije wil de biobrandstofsector ontwikkelen om ervoor te zorgen dat het land meer zekerheid heeft op het gebied van energievoorziening. Het duurzaamheidsaspect speelt daarbij slechts een kleine rol. In Turkije geldt er geen bijmengplicht.

Op dit moment importeert Turkije het merendeel van zijn energiebehoefte. Biodiesel wordt grotendeels geproduceerd uit geïmporteerde oliezaden. De hoeveelheid raapzaad, en in mindere mate saffloer, die lokaal wordt geproduceerd, is in de afgelopen jaren sterk toegenomen.

De kansen voor Nederland zitten vooral in de adviserende rol. Er is een gebrek aan kennis en techniek. Daarnaast wordt gekeken of een groter deel van de oliezaden in eigen land geteeld kan worden. Ook op dat gebied kunnen Nederlandse experts een adviserende rol vervullen.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.