Home

Achtergrond 167 x bekeken

Kamer tegen nog vrijer bouwen achtertuin

De Tweede Kamer steekt een stokje voor ruimere regels voor vrij bouwen in de achtertuin, zoals PvdA-minister Jacqueline Cramer (VROM) wil.

Zij heeft voorgesteld dat huiseigenaren zonder toestemming vooraf een schuur mogen bouwen of een aanbouw mogen plaatsen aan de woning.

Partijgenoot Jan Boelhouwer en Esmé Wiegman van de kleinste regeringspartij ChristenUnie keren zich tegen de plannen. Het bestemmingsplan moet de maat blijven en gemeenten moeten zo iets te zeggen hebben. SP, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren scharen zich daarachter, bleek donderdag op de laatste vergaderdag van de Kamer voor het zomerreces.

Cramer wilde vrij bouwen vanaf volgend jaar toestaan, in die zin dat voortaan maximaal 100 vierkante meter bebouwd kan worden. Maar de bebouwing ('oud en nieuw') mocht nooit meer dan de helft van de tuin beslaan. Dat zou jaarlijks tienduizenden vergunningen minder betekenen, en burgers en gemeenten een hoop administratieve rompslomp schelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.