Home

Achtergrond 274 x bekeken 4 reacties

Italië: steun stoppende boer

Geen opkoop van overproductie, maar subsidie voor kleine boeren die ermee ophouden.

Dat is het Italiaanse alternatief voor het plan waarmee de EU de crisis in de zuivel wil bestrijden. Italië staat daarin alleen tegenover de 26 andere lidstaten, maar landbouwminister Luca Zaia kondigde vandaag aan dat hij zijn plan binnenkort in Brussel zal indienen en in de komende maanden gaat proberen zijn collega’s om te praten.

De EU koopt dit jaar circa 120.000 ton boter en 270.000 ton melkpoeder op om de prijsdaling tegen te gaan. Daarmee is een uitgave van 600 miljoen euro gemoeid, die volgens Zaia beter gebruikt kan worden om kleine boeren uit te kopen en hun quota te schrappen. Hij wil dit doen door boeren met minder dan 20 koeien 20 cent per liter quotum te geven, als zij hun bedrijf definitief sluiten. Met diezelfde 600 miljoen kan zo jaarlijks een productieverlaging van 3 miljoen ton, ofwel 2 procent van het EU-quotum worden bereikt.

De Italiaanse minister, die onlangs nog een verhoging van het Italiaanse quotum realiseerde, maakt er geen geheim van dat zijn plan vooral door eigenbelang is ingegeven. "Wij produceren geen melkpoeder en weinig boter en hebben daarom niets aan het huidige EU-beleid. Maar wij hebben wel bijna 50 procent aan kleine melkveehouders, die met mijn plan goed geholpen zouden zijn." Het gaat vooral om oudere boeren waarvoor de beëindigingspremie meer dan welkom zou zijn.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Zo,n sanering hadden we in Nederland ook al ongeveer 30 jaar geleden onder de melkveehouders

 • no-profile-image

  willem

  Dan moet gerda hier wel 80 cent geven per liter anders word het niet wat.

 • no-profile-image

  hobby

  Goed plan, maar in Nederland krijgen boeren al 70 cent als ze stoppen, maar ze stoppen niet. Melken willen ze, al moeten ze er geld op toe leggen melken, melken en nog eens melken, hobby mag immers geld kosten.

 • no-profile-image

  jgerardts

  alls dit in europa kan moet nederland hier ook aan mee doen zo kunnen de bedrijfen die willen stopen op houden en komt er meer ruimte voor die door wil gaan een europa dus een lijn

Of registreer je om te kunnen reageren.