Home

Achtergrond 151 x bekeken

Iraanse inflatie naar 22,5 procent

De inflatie in Iran is weer iets afgenomen tot een percentage van 22,5 procent. Dit berichtte vandaag de krant Sarmayeh op gezag van maandelijks gepubliceerde cijfers van de centrale bank.

De voorafgaande maand stond het percentage nog op 23,6 procent. In september was het 29 procent.


De geldontwaarding is een van de grootste problemen van Iran. Voor de nog steeds omstreden presidentsverkiezingen van 12 juni hamerden economen en rivalen van president Mahmoud Ahmadinejad erop dat de regering vier jaar lang onverantwoordelijk met geld heeft gesmeten. Ahmadinejad zou zo de motor van de hoge inflatie zijn.


Ondanks de hoge olieprijzen is het Iraanse begrotingstekort groter dan ooit. De president heeft bovendien ook geput uit een reservefonds dat een voorganger voor magere jaren oprichtte.


De voornaamste oppositieleider, Mir Hossein Mousavi, stelde voor de verkiezingen onder meer dat er niet alleen geld is verkwist, maar ook spoorloos is verdwenen onder Ahmadinejad regering. De president werd met bijna 63 procent van de stemmen herkozen. De oppositie claimt verkiezingsfraude.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.