Home

Achtergrond 215 x bekeken

Interventie groente kan, maar kost tijd

Nederlandse telers kunnen het interventie-instrument terughalen, als ze dat willen.

De Europese wetgeving voor gemeenschappelijke marktordening (GMO) biedt daar ruimte voor, stelt de koepel voor afzetorganisaties DPA. DPA zegt dat in reactie op de oproep van ZLTO om te praten over een stelsel van bodemprijzen.

Het Nederlandse ministerie van landbouw heeft na een consultatie in 2008 afgezien van het instrument interventie in de huidige Nederlandse strategie voor marktordening. Landen als België en Spanje deden dat niet. DPA denkt dat de nationale strategie gewijzigd kan worden. Dat zal een proces van maanden zijn, maar de sector moet er dan wel om vragen.

DPA is op dit moment niet voor zo’n beleidswijziging, zegt DPA-directeur Hans van Es. ”Maar dat kan veranderen als telers hun bestuur van de afzetorganisatie vragen om zo’n wijziging”, zegt Van Es.

Zonder protest

Het schrappen van de mogelijkheid van interventie voor een groep producten ging zonder felle protesten van de sector, weet Van Es. ”Ik kan me voorstellen dat een groep telers het nu terug wil, maar er zullen ook telers zijn die er anders over denken.”

Uit een rondgang langs tuinders blijkt dat teruggaan naar de oude situatie met verevening en heffingen niet snel realiseerbaar is. Wel lijkt een aangepast instrument bruikbaar om de huidige crisis in de tuinbouw te lijf te gaan. ”Maar dat kan niet zonder bundeling”, zegt komkommerteler Koos de Vries uit Erica.

Aubergine

Ook bij het auberginecollectief A8 leeft die gedachte. Binnen het bestuur is ook gesproken over interventie. Er kleven echter bezwaren aan. ”Het deel van het jaar dat Nederland de enige leverancier is op de Europese markt is maar kort. Heeft zo’n maatregel dan wel zin”, zegt bestuurder Ben Groenewegen.

Nu heeft de gemeenschappelijke marktordening geen echte crisismaatregelen meer, erkent Van Es. Er is wel geld voor extra promotie en verzekeringen tegen misoogsten. ”GMO heeft als strategie dat het ketens sterker maakt en ervoor zorgt dat wordt geproduceerd wat er gevraagd wordt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.