Home

Achtergrond 176 x bekeken 3 reacties

'Hulp voor handel in ontwikkelingslanden nodig'

De Wereld Handelsorganisatie (WTO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) luiden de noodklok om te voorkomen dat de ontwikkelingshandel door de economische crisis aan banden wordt gelegd.

"Hulp voor handel is meer dan ooit nodig'', aldus een rapport van de twee organisaties voorafgaande aan een tweedaags congres waar dit onderwerp op de agenda staat. Ontwikkelingshandel is in 2007 met meer dan 10 procent toegenomen ten opzichte van 2006. In totaal werd 25,4 miljard dollar ( miljard euro) uitgegeven aan handelsprojecten in ontwikkelingslanden. Maar, zo waarschuwen de WTO en de OESO, "de economisch crisis zal effect hebben op de middellange termijn''.

Het rapport benadrukt dat ontwikkelingshandel op de korte termijn een "broodnodige'' stimulans geeft aan bijvoorbeeld investeringen in infrastructuur. De Wereldbank onderstreept deze visie. "De wereldwijde recessie heeft tegelijkertijd de noodzaak vergroot om investeringen te doen. Zo kunnen landen ook hun voordeel halen als de wereldeconomie zich gaat herstellen.''

Volgens de Afrikaanse OntwikkelingsBank zijn als gevolg van de financiële crisis al twaalf projecten stilgelegd, uitgesteld of veranderd. Een van de projecten die zijn uitgesteld, is een groot energieproject in Oost-Afrika, waar een internationale investeringsbank zich heeft teruggetrokken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Bodemloze put,er zijn al honderden miljarden ingestoken,helpt alleen maar bij de bevolkingsgroei,maar niet tegen de echte armoede,honger en corruptie gaan hand in hand

 • no-profile-image

  watisslim

  Beste is onmiddellijk de landbouwsubsidies stop te zetten zodat de ontwikkelingslanden beter kunnen concureren met onze produkten. Van al dat geld dat er dan overblijft van de overtollige subsidies kan men dan mooi de ontwikkelingshulp opkrikken en blijft er nog geld over om de belastingen te verlagen. Met dat geld kunnen we dan ook wel duurder vlees betalen. Snijdt het mes aan twee kanten, krijgen de boeren meer waar voor hun vlees.

 • no-profile-image

  sloeber

  Misschien heeft "watisslim" wel gelijk maar het probleem in de ontwikkelingslanden is voor de boeren daar dat de producten te goedkoop zijn .Voor de cosumenten zijn ze weer te duur want die hebben geen geld. Dit is alleen op te lossen met beter bestuur in die landenl. Nu is het veelal zakken vullen voor de machthebbers

Of registreer je om te kunnen reageren.