Home

Achtergrond 213 x bekeken

Hortus Bulborum blijft op zoek naar oude bolgewassen

Het is inmiddels al weer bijna een traditie dat de Hortus Bulborum in Limmen jaarlijks een oproep doet aan het vak om haar collectie oude voorjaarsbolgewassen verder uit te breiden.

En die traditie heeft de stichting bepaald geen windeieren gelegd. Alleen de collectie tulpen groeide van 1.760 in 2005 naar meer dan 2.500 verschillende cultivars en species in 2009. De bollenschatkamer blijft echter constant op zoek naar nieuwe historische aanwinsten.

De verzameling van de museale bollentuin omvat momenteel een kleine 4.000 verschillende cultivars en species van de groepen Tulipa, Narcissus, Hyacinthus orientalis, Fritillaria en Crocus vernus en chrysanthus alsmede nog wat ander bijgoed. De Tulipa- en de Crocus vernus collectie behoren voor wat de soort betreft tot de Nationale Plantencollectie. De gehele collectie op zich is opgenomen als de meest unieke en gedocumenteerde verzameling van voorjaarsbolgewassen.

De Hortus is constant op zoek naar uitbreiding van de collectie en zoekt in het bijzonder naar cultivars en species uit de vier belangrijkste hoofdgroepen van de collectie: tulpen, narcissen, hyacinten en Fritillaria. Het doel van de stichting is overigens niet alleen hele oudjes voor het nageslacht te 'redden; maar evenzeer een compleet beeld te geven van de ontwikkeling van de tulp en de andere voorjaarsbolgewassen vanaf het moment dat ze in onze contreien werden geïntroduceerd.

Van de laat zestiende eeuwse Tulipa 'Duc van Tol Red and Yellow', Narcissus 'Roman Double' en Frittilaria persica (beide op zijn vroegst gedateerd tot 1576) tot heden. Voor de ene is opa’s tulp een oudje, voor de ander pas als het soort de eerbiedwaardige leeftijd van meer dan honderd jaar heeft bereikt. Voor meer informatie kan men een e-mail sturen naar info@hortus-bulborum.nl of bellen met secretaris-conservator Joop Zonneveld (0251-231 286 of 06-53 83 17 15).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.