Home

Achtergrond 842 x bekeken

Hoge opbrengst koolzaad in het oosten

De opbrengst van koolzaad ligt rond 4,5 ton per hectare in het oosten van het land.

Sommige percelen halen uitschieters van 5 ton. De meerjaarlijkse gemiddelde opbrengst in Nederland ligt volgens het CBS op 3,5 tot 4 ton per hectare. Volgens voorzitter Antoon Kleverkamp van de Coöperatieve Koolzaadvereniging Oost Nederland (Colzaco) wordt het koolzaad droog gedorst. "Het vochtgehalte ligt rond 6 tot 7 procent. Dat is laag zo vroeg in het seizoen. Gegevens over het oliegehalte komen later beschikbaar."

Colzaco telt ruim honderd leden die vorig jaar samen 200 hectare koolzaad hebben geteeld. Het areaal is dit jaar ongeveer gelijk gebleven, zegt Haverkamp. "We hebben ruimte voor méér koolzaad. Colzaco onderzoekt de afzet van koolzaadolie voor de voedingsmiddelensector. Dat is een veelbelovende afzetmarkt."

De eerste ervaringen zijn positief. Colzaco doet mee aan de wedstrijd Smaak 2009 van Syntens, een netwerk dat innovatieprojecten stimuleert. Chefkoks beoordelen innovaties in voeding. Kleverkamp: "Onze voedingsolie had een lovend juryrapport en heeft de tweede ronde gehaald. Dat versterkt onze overtuiging dat we een goed product hebben."

Voor oogst 2008 betaalde Colzaco gemiddeld € 443,40 per ton. Die prijs wordt dit jaar niet gehaald. Haverkamp: "De sojaprijzen zijn flink gedaald. Dat drukt de prijs van koolzaadolie, zowel voor biodiesel als voor de voeding. Door de lagere sojaprijs brengen koolzaadkoeken voor veevoer ook minder op. Ook de aardolieprijs is een stuk lager, waardoor biodiesel moeilijker kan concurreren."

Ondanks de lagere prijs is koolzaad voor de telers interessanter dan tarwe, vindt Kleverkamp. "De teeltkosten zijn gelijk. De koolzaadprijs is ruim twee keer zo hoog als de tarweprijs, terwijl de tarweopbrengst niet twee keer zo hoog is. Daardoor is het saldo van koolzaad hoger dan van tarwe."

In het Noorden is de oogst van koolzaad nog niet op gang gekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.