Home

Achtergrond 547 x bekeken 27 reacties

Het gaat niet goed met de spreeuw

Het gaat niet goed met de spreeuw in Nederland. Het aantal dieren holt sinds de jaren negentig van de vorige eeuw achteruit.

Belangrijkste oorzaak is vermoedelijk de afname van sappige weilanden, de voornaamste voedselbron voor de vogel.

SOVON Vogelonderzoek uit Beek bij Nijmegen luidde vandaag de noodklok voor de spreeuw. "Het doodnormale straatschoffie'', zoals de organisatie de zwartgespikkelde vogel noemt, was in ons land net zo bekend en algemeen voorkomend als de huismus. De mussenstand loopt al dertig jaar terug en nu gaan de spreeuwen dat algemeen bekende vogeltje achterna.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Misschien moeten we maar eens een onderzoek doen naar SOVON. Hier in Friesland stikt het van de spreeuwen en zwaluwen, ondanks het ontbreken van sappige weilanden.

 • no-profile-image

  realist

  Honden en kattenopvang zitten weer overvol. Omdat de stadsmens weer zo nodig op vakantie moet. Daar hoor je de pvdd niet over. Boeren verzorgen hun eigen dieren zo goed als ze kunnen, en dumpen ze niet voor een vakantie.
  Toch zijn het weer de boeren die kritiek krijgen.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Platvoeten zijn lievvvv. Ik begin wel een hekel aan "vrolijke spreeuwen"te krijgen. Spreeuwen zijn een beetje brutaal en scheissen alles onder. Nee , wij platvoeten.Wij bemesten tenminste de weilanden van de "vrolijke boer".Kost ze nix.........

 • no-profile-image

  vogel lief hebber

  alle mails heb ik gelezen!! telkens komt er iets terug ..... de nette huisje... de te nette tuintjes en stoepjes zonder vogelpoepjes hah als men meer vogels de kans geeft ergens anders ook !!!! te nestelen is het eerlijk verdeeld!! inderdaad hier zitten ze ook .. gelukkig niet teveel ....hebben er geen last van ..vind het zelfs mooi ...helaas hadden we weinig zwaluws vandaag ....maar ik kan begrijpen dat ze vooral de boeren opzoeken ....kan ook niet anders de meeste mensen hebben geen benul dat vogels ook goede dingen doen behalve poepen hahah ze zijn verbaasd als ze dan horen ja een zwaluw eet 9000 insecten per dag kan je nagaan!!!!!! ze zijn niet met buiten echt betrokken .... en weten soms niet beter ook wat de boeren betreft ....heel jammer!! wens jullie veel succes met de natuur ...

 • no-profile-image

  Berend

  Wel eens een kolonie spreeuwen in de stal gehad?
  Dan zie je ze liever gaan dan komen.
  Gelukkig hebben de roofvogels weer de overhand, zodat ze vanzelf weggaan.

 • no-profile-image

  hendrikus

  spreeuwen,je kunt ze eten,maar het telt niet aan,geeft veel werk

 • no-profile-image

  vrolijke

  Zeg nacht zwaluw, zou je niet eens een beetje je fatsoen houden. We slapen al jaren massaal bij de boeren op stal. Dit omdat we onder de daken met ragebollen zijn verjaagd en weggepest. Hele nesten kapot gestoten waarin ons jonge kroost zat, en dat alleen voor een poepje op de auto. De burger is niet meer betrokken bij ons, het is niet of ze een genetische afwijking hebben als het hun eigen huisje betreft maar wel kankeren over onze vriend de boer. Gisteren in de vogelgroep hierover vergaderd met vriend mus, collega duif en een soortgenoot van je. Allemaal hetzelfde verhaal; wat is het fijn dat er nog boeren zijn. Waar slaap en eet jij dan nog nacht zwaluw dat je zo hoog van de toren durft te blazen? Het is ongepast je gastheer te beschimpen als je gratis voedsel en onderdak krijgt.

 • no-profile-image

  vrije vogel

  @kani baal, als je in en met de natuur leeft heb je nu eenmaal met elkaar te maken. Jij beschermt je eten toch ook tegen verrotting door dit bijvoorbeeld koud te bewaren. Bij jou zijn schimmels toch ook niet gewild. Jij zorgt te toch ook voor dat geen kakkerlak zijn weg vind in je voorraadkast. Of zijn kakkerlakken bij gewild. Dus doe niet zo negatief, jij reageert net zo, als het jou aangaat.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Zeg vrolijke spreeuw zouden wij als het slecht weer is niet bij jou in de stal kunnen komen schuilen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ja, dat kan wel kloppen met die conclusie van, minder sappige weilanden. Overheid en natuurorganisaties willen steeds meer bos en dor gras. Nu gaat dit dus ook al ten koste van het doodnormale straatschoffie! Gekker moeten ze het toch niet maken.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Wij zij knal gek op Friesland.Gast vrij volk.

 • no-profile-image

  nacht

  Wat zegt U realist??? Niet dumpen??? Ze dumpen ze nog wel levend is hun ton. Maar daar gaat het hier niet om. Lees mijn andere stukje maar eens goed en denk dan goed na. (Als dat bij jou tenminste mogelijk is)

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Wacht maar jij "vrolijke Spreeuw" wij zullen onze afdeling allochtone ganzen is op je dak sturen. De nijlganzen eten veel anders dan wij en scheissen ook anders.....

 • no-profile-image

  gert

  Veel sappige weilanden zijn door natuurorganisaties opgekocht en verandert in ruige natuur,daar kun je de boer toch niet de schuld van geven,ook het leefgebied van de weidevogels is hiermee vernietigd, ze noemen dit tegenwoordig ,,nieuwe natuur"

 • no-profile-image

  gert

  De schuld van de achteruitgang wordt weer naar de boeren toegeschoven,de voornaamste oorzaak is het gebrek aan nestgelegenheid,op nieuwe huizen zijn de dakpannen dichtgemaakt,daardoor kunnen ze daar niet meer nestelen,want nestelende vogels geven vaak rommel,de bewoners van deze huizen zijn daarentegen wel vaak weer lid van de vogelbescherming ook de grote roofvogelstand ,bv.buizerds,haviken en sperwers zijn hier debet aan.

 • no-profile-image

  haantje

  Weinig spreeuwen kom dan alsjeblieft
  eens hier kijken.
  Word gek van die schijt krengen alles ziet hier wit van de stront.

 • no-profile-image

  kani Baal

  De ene keer zijn de ganzen de sjaak en als ik goed lees zijn spreeuwen ook niet overal gewild.Wat zouden die vogels eigenlijk van ons mensen denken ??

 • no-profile-image

  Leen

  Als SOVON Vogelonderzoek (groot geschreven) de publiciteit niet zou zoeken had het geen bestaansrecht. Zo is de Bintje ooit al eens ten onrechte tot gifpieper bekroond. Waarheidsvinding is ondergeschikt aan het uiteindelijke doel; Geld voor de Schreeuwer. Dit voorjaar hebben we het knalapparaat moeten gebruiken om tienduizenden spreeuwen te verjagen. Deze kolonie heeft Sovon vast gemist in de tellingen. Wat je er tegen kunt doen? Geen loten meer kopen en niet meer doneren.

 • no-profile-image

  nacht

  Als het om dieren in het wild gaat, slaan boeren altijd door. Dat is een genetische afwijking, daar komen ze niet meer vanaf. Alleen HUN dieren hebben bestaansrecht, in het wild levende dieren niet. En als je last hebt in je stal: maak die dan gewoon fatsoenlijk dicht, dat doe je je voordeur toch ook. Nee als de wilde dieren aan bod komen, zijn alle boeren dieronvriendelijk, altijd met hetzelfde motto: ze zouden wel eens een graantje kunnen meepikken, ze noemen dat schade. Zielig gewoon.

 • no-profile-image

  Adri Dees

  Normaal reageer ik neit op zulke berichten, maar nu er weer zo,n mislukte kreet in het agrarisch dagblad komt. Onze weg wijzer in moeilijke tijden kan ik het niet laten. Wonen wij nu in een uitzonderlijk gebied? Hier vertoeven al jaren zoveel spreeuwen dat je er af en toe ziek van wordt. Het begint al in het voorjaar. Bij het nestelen gooien ze de pannen zowat van dak, gevolg lekkages. Dan de kersentijd, ieder jaar de strijd tegen de spreeuw. Griendtelers rijzen de haren ten berge als de duizenden spreeuwen hun griend als slaapplaats kiezen. De wilgentenen worden door de spreeuwenlast bevuil en tegen de grond gedrukt. Weg rechte wilgentenen. Zo gaat het steeds. Mussen stierven uit. Dit jaar alweer grote schade in granen door mussenzwermen. Door deze kreten wordt nederland overwoekert doormiddel van deze kreten in een verkeerd beheer. Kijk naar onze ganzenstand, het is net als met de wilde zwijnen ze weten er geen raad meer mee. Gevolg enorme schade in de landbouw. Nu er in de recratieve sektor steeds meer klachten komen over de ganzen moet diet beheersbeleid opeens bijgesteld worden. Door de uitwerpselen van de ganzen ontstaan steeds meer klachten over zwemmersjeuk door een blaaswormpje. Ook de algengroei wordt door deze uitwerpselen gestimuleerd. Ook uitbreiding zelfs al voor mensen dodelijke botulisme komt voor. Wat te denken van salomonella door de uiwerpselen in de granen. we zullen het hierbij maar laten maar we worden al teveel gekweld door strijdkreten van achter het bureau.
  Hartelijke groeten,

  adri dees.

 • no-profile-image

  Delfin

  Het is toch absurt dat een organisatie als sovon stelt dat de afname van de spreeuw vermoedelijk het gevolg is van de afname van de sappige weilanden. Wat heb je nu aan vermoedens? Onderzoekers van Nederland moeten eens wat voorzichtiger (en eerlijker) worden in hun uitspraken. Meer onderbouwing. Heel veel vermoedens worden door sommige al als vaststaand feit beschouwd.

 • no-profile-image

  vrolijke

  tja kani baal, de meeste vogels vinden de nederlandse burger maar een rare vogel, en daarom zitten we massaal bij de boeren op stal.

 • no-profile-image

  vrolijke

  gijs gans, je zult bedoelen 'wij zijn een beetje platvloers' in ons gedrag. Hou het gewoon vrolijk en krijg geen hekel aan jezelf. Life is nice without ganzen scheiss

 • no-profile-image

  vrolijke

  Nee gijs gans, veeeeeeeel te dieronvriendelijk. Komt nooit goed met het welzijn, krijg ik trammelant mee. Ik heb voor jullie geen waterbed, 5 sterren menu en aangepast tv kanaal met dierenfilmpjes. Je zou eens kunnen proberen bij de echtgenoot van Thieme. Die heeft lekkere sappige biologische producten en mag van Marianneke het geweer niet meer uit de kast trekken. Ik denk zelfs dat ze een tentje voor jullie opzetten tegen de regen. Zegt het voort binnen jullie soortgenoten en neem bezit van dat stekkie. Een echt walhalla.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Zeg kunnen we ook bij jullie in Heusden terecht. Ik en nog twee honderd "platvoetjes"?

 • no-profile-image

  martin

  "Belangrijkste oorzaak is vermoedelijk de afname van sappige weilanden, de voornaamste voedselbron voor de vogel"

  De belangrijkste oorzaak lijkt mij haast onmogelijk, steeds meer natuur, weilanden die onder water worden gezet, weidevogel beheer. Ik zou toch eerder de oorzaak gaan zoeken op andere nestelplaatsen.

 • no-profile-image

  verstraten

  holt achteruit? ik heb er nog nooit zoveel in mijn stal gehad als dit jaar.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.