Home

Achtergrond 192 x bekeken

Heide kleurt bruin door heidehaantje

De heide in delen van Gelderland laat dit jaar geen fraaie paarse gloed zien.

In plaats daarvan kleuren grote stukken heide bruin. Natuurmonumenten wijst de larven van een klein kevertje, het heidehaantje, aan als boosdoener. Het herstel kan jaren duren, aldus de natuurorganisatie.

De larven van het heidehaantje zuigen alle voedingsstoffen uit de blaadjes van heideplanten. Die kleuren daardoor bruin in plaats van paars. Veel heide in de buurt van Ede en Arnhem en op de Veluwe heeft er last van. Natuurmonumenten spreekt van 'een plaag waartegen weinig te ondernemen valt'.

De heide heeft eens in de ongeveer zes jaar last van de larven. De larven ontpoppen zich tot kevertjes, die vervolgens in de humuslaag op de grond verdwijnen. Volgend voorjaar sterven veel kevertjes en dat sluit een nieuwe plaag doorgaans uit.

Deels aangetaste heideplanten zullen snel herstellen, maar op sommige plekken zal het herstel jaren duren, voorspelt Natuurmonumenten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.