Home

Achtergrond 289 x bekeken

Harde actie Britse varkenshouders

De Britse National Pig Association (NPA) zal de invoer van biggen uit Nederland en andere Europese landen op alle mogelijke manieren tegenhouden.

De varkenshoudersbond denkt daarbij ook aan harde acties in havens waar veetransporten vertrekken of aankomen. Ook hebben ze de Britse boerderij waar de dieren naar toe gaan in het vizier. Volgens door de NPA aangehaalde bronnen kan nu elke dag een schip met biggen vanuit België richting Groot-Brittannië vertrekken. De leden hebben hun bond daarom dringend gevraagd zo snel mogelijk in actie te komen. De NPA gaat vandaag via haar website bekijken hoeveel steun er is voor de acties.

Volgens de varkenshouders bedreigt een ongereglementeerde handel de bio-veiligheid op de Britse eilanden. Bovendien zal de sector het doelwit worden van actievoerders voor dierenwelzijn tegen het verschepen van levende dieren. "Dat zou de premie van zo’n 20 cent die wij nu ontvangen vanwege onze hoge welzijnseisen de doodsteek toebrengen."

De Britse varkenshouders zijn vooral bang dat met de biggen ook ziektes als PRRS of Aujeszky het land binnenkomen. De grootste vrees betreft MRSA, die in veel Europese varkensstapels rondwaart. Het plattelandsministerie Defra is juist bezig met een onderzoek om vast te stellen of de Britse varkensstapel nog steeds MRSA-vrij is. De bond wijst er in dit verband op dat de Britse autoriteiten op grond van de EU-regels ingevoerde varkens niet extra mogen controleren.

De Nederlandse varkenssector onderzoekt de mogelijkheden voor biggenexport naar Groot-Brittannië. Er zijn echter nog geen praktijkrijpe plannen en het wordt dan ook sterk betwijfeld of de export echt zo snel zal gaan als de Britten denken.

Of registreer je om te kunnen reageren.