Home

Achtergrond 255 x bekeken

Grote verschillen tussen voorjaarskuilen

De vroege en wat latere kuilen van dit voorjaar verschillen sterk van elkaar.

De vroege kuilen hebben minder structuur en meer eiwit in vergelijking met de kuilen die later dit voorjaar zijn gemaakt. De latere kuilen (maaidatum tussen 20 mei en 15 juni) zijn drogere en minder goed verteerbaar. Dat meldt gewas- en grondonderzoekslaboratorium Blgg.

Een groot deel van de eerste snede was dit jaar in april al ingekuild. De vroege kuilen hebben gemiddeld een hoge voederwaarde (VEM) en zijn minder droog dan voorgaande jaren. De afgelopen jaren lag het drogestofgehalte rond de 50 procent. Nu hebben de vroege kuilen een droge stof gehalte van ongeveer 43 procent.

De latere voorjaarskuilen bevatten wel weer meer drogestof (ongeveer 50 procent). Samen met een minder goede verteerbaarheid resulteert dit in een lagere VEM voor de latere kuilen.

Verteerbaarheid VCOS

De verteerbaarheid van de organische stof (VCOS) van de vroege kuilen is volgens Blgg hoog. Vooral de kuilen op de zandgronden vallen op met een gemiddelde VCOS van 80,5 procent. Dat verklaart ook de VEM van bijna 960 op de zandgronden.

Het NDF-gehalte (totale hoeveelheid celwanden) in de vroege kuilen ligt met gemiddeld 460 gram per kilo drogestof op een goed niveau. Er is volgens Blgg in een goed stadium gemaaid. Het voer van de vroege voorjaarskuilen is qua snelheid in de pens prima en laat zich betitelen als hoogwaardig. Er kan volgens het bureau in het algemeen goed en efficiënt uit worden geproduceerd. Wel waarschuwt Blgg dat in een aantal gevallen opgepast moet worden dat het voer de pens niet te snel passeert.

Sinds dit seizoen geeft Blgg de broeigevoeligheid van de kuilen weer. Het streven is naar een getal onder de 20. Gemiddeld scoren de vroege voorjaarskuilen rond de 40 en de latere kuilen bijna 50. Dit is volgens Blgg te verklaren door de lage hoeveelheden azijnzuur die zijn gevormd en door de relatief hoge pH. Het is volgens Blgg daarom zaak om na het openen van de kuil de voersnelheid hoog te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.