Home

Achtergrond 285 x bekeken 4 reacties

Greenery: fusie beste garantie marktherstel

Bundeling van het productaanbod in een associatie van producentenorganisaties (APO) kan pas tot prijsherstel leiden als het een aanzet is tot een fusie. Dat denkt The Greenery, dat een stroomversnelling verwacht van APO-aanvragen.

Volgens topman Philip Smits verkennen partijen als The Greenery, ZON, Best Growers Benelux (BGB), Fruitmasters en FresQ de mogelijkheden van verdere samenwerking. Daarbij wordt ook gekeken naar een model van volledige overname of fusie. Gesprekken over samenwerking lopen al langer, 'maar het klimaat is er nu rijp voor'.

Praten over een associatie van producentenorganisaties (APO) staat niet haaks op een mogelijke concentratie van coöperatieve afzetpartijen. Smits ziet een APO juist als eerste aanzet tot een verdere integratie. "Een APO is een mooi instrument om te professionaliseren en vertrouwen te winnen." Het zal evenwel niet tot echt marktherstel leiden. Daarvoor is een volledig samengaan nodig, waarbij het commerciële beleid uit één hand komt.

Binnen The Greenery werkt de afdeling Sourcing al volgens een APO-principe. Deze afdeling zoekt los van de verkoopafdeling naar de hoogste uitbetaalprijs. The Greenery verwacht de komende maanden een stroomversnelling met meerdere bundelingsafspraken. Smits verwacht met partijen in de paprika en komkommer en later aubergine snel resultaat te boeken. Een paprika-APO is in grote lijnen rond, maar het is wachten op de toetsing door het Productschap Tuinbouw van de eerste aanvraag voor komkommers. "Als die wordt goedgekeurd zullen snel meerdere APO-aanvragen volgen." Volgens Smits is ten onrechte het beeld ontstaan dat The Greenery bundeling in APO’s afhoudt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  teler met foute velgen

  Onze grote vriend Ph. S. weet volgens mij niet echt waar hij over praat en controleerd zijn staf te weinig. Er zijn teveel heilige huisjes bij de greenery die beschermd worden door het 1 of ander.
  de knop die de uitbetaalprijs afroomd wordt nog steeds gebruikt. Er zou eens een goeie accountant het zooitje moeten checken. laat mij maar bij een transparante club m'n dingetje doen. Apo super maar fusie NEE.

 • no-profile-image

  Jan de Man

  hahahahaaa
  eerst allemaal weggaan bij The Greenery en dan weer een fusie...
  Is het al weer 1 april.... wat een grap is dit!

 • no-profile-image

  jannie

  'Piet rockanje'" Hoeveel ben jij de laatste jaren niet gegroeid,en was daar wel markt voor? Zou daar het probleem niet liggen voor 80%?!! Kijk eerst eens naar jezelf Erg makkelijk om weer maar naar de greenery te schoppen. Kijk eerst maar eens in de spiegel!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  piet

  Ja Jan, ze vergeten voor het gemak dat het gedonder ooit begonnen is door de Greenery met als gevolg de problemen van nu. Ze willen zeker nogmaals proberen om alle handelshuizen te onderwerpen dat gaat ze ook deze keer niet lukken.Er is wereldwijde handel als wij het niet leveren doet een ander het wel,die cirkel kom je niet uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.