Home

Achtergrond 316 x bekeken

Graan stevent af op gemiddelde opbrengst

Het graan staat er goed voor in Nederland. De opbrengsten zullen naar verwachting rond het meerjaarlijks gemiddelde uitkomen.

Dat verwachten diverse graandeskundigen. In het werkgebied van Agerland, het Zuiden van het land, is de helft van de wintervoergerst geoogst vóór de regenbuien van vorige week. De oogst is nu stilgevallen, zegt Adrie Strikkeling, verkoopleider Akkerbouw bij Agerland. "Het wordt tijd dat de rest van de wintervoergerst er af gaat. De opbrengsten zijn gemiddeld, met hier en daar wat uitschieters naar boven en naar beneden."

Ook de winterbrouwgerst is rijp om te dorsen, zegt Strikkeling. "We hebben vorige week wat monsters genomen van de winterbrouwgerst. Het voldoet aan de kwaliteitseisen. Het eiwitgehalte zat onder de 11,5 procent, het maximaal toegestane eiwitgehalte bij brouwgerst." De tarwe staat er goed voor in het werkgebied van Agerland. Strikkeling verwacht ook bij de tarwe een gemiddelde opbrengst. "De kwaliteit ziet er goed uit."

Wisselend weer

Ook in het werkgebied van coöperatie CZAV in het Zuiden zijn de eerste percelen wintergerst geoogst, zegt verkoopleider Rien Fieman. "De opbrengsten lijken gemiddeld tot goed. Dat hangt sterk af van het weer. Als het mooi weer wordt kan over twee weken de tarweoogst van start. De tarwe staat er ook goed bij. Ondanks dat op sommige plekken behoorlijke buien zijn gevallen, is er nauwelijks graan gaan legeren. Over de kwaliteit is nu nog niets te zeggen. Een tegenvaller is de lage graanprijzen van dit moment."

In het werkgebied van coöperatie Agrifirm staat het graan er ook goed voor, zegt akkerbouwspecialist Rémy Spierings. "Hier en daar komt wat tarwehalmdoder voor op percelen waar tarwe op tarwe wordt geteeld. Door het wisselende weer rijpt het graan sneller af dan wanneer het stabiel weer zou zijn. Zodra het droog wordt kan de wintergerst en de vroege wintertarwe worden geoogst. Het is nu nog te vroeg om al wat te zeggen over de opbrengst en de kwaliteit."

Of registreer je om te kunnen reageren.