Home

Achtergrond 183 x bekeken 1 reactie

Glaskracht vreest stagnatie bundeling door NMa-inval

De inval van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bij afzetpartijen in de glasgroente kan zorgen voor terughoudendheid bij bundelingsgesprekken.

Dat kan de benodigde structuurverbetering van de Nederlandse afzet laten stagneren, vreest voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland. "Het streven naar samenwerking is niet voor niets en bedoeld om bedrijven weer perspectief te bieden. In die gesprekken zullen mensen nu terughoudender worden, vrees ik."

Glaskracht krijgt signalen dat de invallen vooral gedaan zijn bij de partijen die zich bezig houden met deze samenwerkingsgesprekken. Dat roept veel verwarring op bij telers en partijen. "Het is vreemd dat de NMa eerst bij een informele zienswijze over de vorming van Kompany aangeeft dat het een zaak voor Brussel is en dan nu toch de inval doet."

Volgens Glaskracht is daarom snel duidelijkheid gewenst van de NMa. "Dat verwijt maak ik de NMa wel, dat ze teveel verwarring veroorzaken op deze wijze. Er is namelijk niets mis met het streven naar samenwerking. Ze moeten duidelijk de reden en aanleiding aangeven om het proces van samenwerking niet te schaden."

Eerder liet de koepel voor afzetorganisaties DPA weten niet te verwachten dat het proces van bundeling schade zou oplopen door de invallen van de NMa.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Geert Koppens, Voorzitter Kompany

    Het onderzoek dat de NMa nu uitvoert staat los van de samenwerkingsverbanden zoals Kompany. Dit is bevestigd door een medewerker van de NMa. Dus laten we vooral doorgaan met het bundelen van onze krachten, zodat we één blok kunnen vormen als antwoord op de overmacht van de supermarkten.

Of registreer je om te kunnen reageren.