Home

Achtergrond 188 x bekeken

Fraude met biologische tomaten

Een Nederlandse handelaar verkocht Spaanse tomaten ten onrechte als biologisch.

Volgens controle-instantie Skal draait het om een fraudezaak, waarbij de Spaanse leverancier het certificaat is ontnomen. Skal bereidt een tuchtrechtzaak voor de Nederlandse handelaar voor. Dat onafhankelijke college behandelt zaken die niet ernstig genoeg zijn voor het strafrechttraject.

Skal werd door een buitenlandse afnemer getipt nadat de Nederlandse handelaar het product voor lage prijzen aanbood. "Dat is blijkbaar toch een verdachte omstandigheid", stelt een Skalwoordvoerder. Tijdens een inspectie bleek dat de Spaanse leverancier nog in omschakeling was. De Spaanse leverancier bood het product als biologisch aan, maar volgens Skal had de Nederlandse handelaar het certificaat van de leverancier moeten controleren.

Europese vereniging

Skal tipte de Spaanse controle-instantie wat leidde tot het ontnemen van het certificaat. Die samenwerking verloopt steeds beter. "Er is nu een Europese vereniging, waardoor de onderlinge uitwisseling verbeterd is." Skal heeft ook het ministerie van LNV geïnformeerd en verzocht de Spaanse overheid en de Europese Commissie op de hoogte te stellen. Spaanse groente en fruit staan extra in de belangstelling van Skal, door eerdere signalen over mogelijke fraude met biologische certificaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.