Home

Achtergrond 308 x bekeken 4 reacties

'Europese vleesindustrie moet sterker worden'

De Europese vlees- en veevoerindustrie is niet sterk genoeg om optimaal te profiteren van de toenemende eiwitconsumptie.

Zij moet daarom de komende vijf tot tien jaar haar krachten bundelt door overnames en fusies. Dat verwacht Rabobank-grondstofanalist Dirk-Jan Kennes.

De vleesmarkt groeit naar verwachting met 50 procent in de komende twintig jaar. De Europese vleesconcerns zijn internationaal gezien op dit moment te klein om daarvan te profiteren. De Europese veevoermarkt, met Nutreco als marktleider, is voor een zeer groot deel afhankelijk van het succes van de vleesconcerns.

In de vleessector richten nationale producenten zich wel steeds meer Europese regio’s, maar het tempo ligt nog te laag, denkt Kennes. Zo richt Vion zich wel op Duitsland, Engeland en de Benelux, een regio met circa 173 miljoen consumenten, maar laat het de rest van Europa nog teveel links liggen.

Europese productie

De eerste stap voor een Europees topbedrijf zou een groei van regionale naar Europese productie zijn. Dit is beter dan meteen stap naar Zuid-Amerika of Azië. Zo kent Roemenië niet alleen 22 miljoen potentiële consumenten , maar ook een maandloon van gemiddeld 200 euro. Smithfield is hier al actief.

De wereldwijd grote spelers komen uit de Verenigde Staten en Brazilië. De Brazilianen kennen een agressieve expansiestrategie. Perdigao nam bijvoorbeeld in Nederland Plusfood over, en Sadia BK Poultry. Ze kopen echter het liefst op groeimarkten.

Bedrijven die een rol willen spelen op hoog niveau bieden volgens Kennes een steeds diversere productenportefeuille. Tweederde van de wereldtop is volgens Kennes al gediversifieerd, en bij overnames is dit vaak een belangrijk motief.

De Rabobank-analist verwacht dat het middensegment voor kippenvlees de komende tien jaar verdwijnt. Men produceert dan ofwel voor een nichemacht, of voor de goedkoopste bulk. In andere vleessegmenten krimpt het middensegment, aldus Kennes.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  De EU laat dan toch weer goedkoop vlees uit Brazilie op de Europese markt dumpen ,want de consument zal goedkoop eten ,de europese boer zal onder de kostprijs moeten produceren

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Goed bezig Dirk-Jan, zet maar volop in op supergrote bedrijven die steeds meer de wereld regeren en bij problemen de rekening bij de gewone burger leggen. De Rabobank denkt zeker straks enkele banken die nu aan het infuus liggen voor een krats in te pikken. De grondleggers van deze bank zullen door deze multinationals wel arm gehouden worden gezien de te verwachte goedkoopste bulkmarkt. Enige tijd geleden moest ik 2000 euro hebben, ik zeg : doe maar 40 briefjes van 50, hadden ze niet, 50 van 40 ook niet. Ik durfde niet eens meer te vragen naar mijn spaargeld. Ik vrees dat ook dat slechts op papier bestaat.

 • no-profile-image

  freek

  He paul je heb gelukkig geen 10 briefjes van 200 euro heb gehaalt want daar heb je niets aan je kan er niets eens mee betalen in nederland. en wat is het nut van dit artiekel in 10 jaar word er geen vlees meer geproduceert in NL

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  de vleesindustrie moet niet fuseren.. de boeren moeten meer samenwerken de complete landelijke productie verkopen voor een eerlijke prijs. slachten wordt een dienst en de handel blijft bij de producenten van het vlees

Of registreer je om te kunnen reageren.