Home

Achtergrond 404 x bekeken 129 reacties

'Europese melkveehouderij ziek'

De melkprijs is al geruime tijd 15 cent te laag. Dat zorgt grote financiële problemen bij de Nederlandse melkveehouders.

De waarde van gronden is voor banken voldoende onderpand om aanvullend te financieren. Dat betekent dat de melkveebedrijven zichzelf uithollen.

Dat laat melkveehoudersorganisatie Dutch Dairymen Board (DDB) zien in de nieuwe informatieve film Hittestress, die gisteren in Den Haag in première ging.

Plattelandseconoom Roel Jongeneel geeft in de film aan dat alleen schaalvergroting de kostprijs van melk kan laten dalen. Hierdoor kunnen de arbeidskosten, de grootste post, naar beneden.

"Het eindigt bij de spanwijdte van wat een bedrijfshoofd nog aan melkkoeien kan beheren", aldus Jongeneel. "Bij het inhuren van betaalde arbeid is de melkveehouderij niet langer rendabel." Dat de melkprijs in een vrije val is geraakt heeft volgens de econoom te maken met de recessie.

Toekomstbeeld

Een aantal melkveehouders schetst in de DDB-film een somber beeld over hun toekomst. Melkveehouder Bertus Doppenberg (110 melkkoeien) draait naar eigen zeggen de laatste drie maanden een verlies van 8.000 euro per maand. "Als dit nog een half jaar doorgaat gaat bij ons de stekker eruit", aldus de veehouder.

Cono-directeur Eric Hulst geeft in de film aan dat ook de politiek zich steeds meer zorgen over de situatie in de melkveesector maakt. Met een flexibel quotum kun je volgens Hulst scherpe prijspieken voorkomen. "Je moet het regelen via het aanbod", aldus Hulst.

Het ziektebeeld van de Europese melkveehouderij lijkt volgens de DDB op hittestress bij koeien. Als de temperatuur stijgt, daalt de melkproductie. In de melkveehouderij loopt de productie op en daalt de prijs.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  domme albert

  @het is allemaal niet zo simpel: Er wordt in het boerenwereldje wel eens lacherig gedaan over die reclamespotjes van lenen.nl, frisia, etc,. Maar de landbouw zit gewoon in hetzelfde schuitje. Alleen ze hebben het zelf schijnbaar nog niet zo goed in de gaten. Het is gewoon een groot pyramidespel. Zolang er kopers zijn gaat het feestje door. De laatste instappers zullen het haasje zijn. Dat omslagpunt komt snel dichterbij komen. Als de grondprijzen eenmaal gaan dalen gaat de stekker eruit. Rabo gaat dit bepalen in Nederland. Zie de vergelijking aandelen, huizen, quotum, grond. Denk nu maar niet dat we het ergste gehad hebben. Er is maar een oplossing: afbouw schulden. Maar het grote probleem zal zijn hoe je dat kunt bij steeds lagere prijzen en hogere rentes. Verwacht echter niets van de Nederlandse overheid. Binnen een jaar zullen ze er achter komen dat ze door de steun aan de banken het land aan de rand van de afgrond gebracht hebben.

 • no-profile-image

  De Weerd

  Ik heb zelf vleesvarkens, er is in 2007, 2008 verlies gemaakt. Ook 2009 wordt weer een verliesgevend jaar. Een koeieboer krijgt als ik het mag geloven 3 cent subsidie per kg melk. Ik wil ook graag 3 cent subsidie per kg geslacht gewicht. Waarom krijgen wij dit niet?

 • no-profile-image

  Boeren Bont

  Een jaar of 5 geleden bezocht ik een voor mij onbekend melkveebedrijf. De 2 gebroeders hadden het bedrijf overgenomen en hadden al 2 melkrobots aan het werk. De melkprijs was niet denderend. De ene broer werkte overdag en de andere s'nachts buiten het bedrijf. Het ging verder goed.
  Op een ander melkveebedrijf werd de melk zelf tot kaas en andere zuivelprodukten verwerkt. De vrouw was boos en zei: Zorg maar voor een hogere melkprijs. Als dat voor elkaar is, dan heb ik tijd voor u.
  Intussen is de melkprijs fors gestegen en ook al weer fors gedaald. Maar de melkprijs in het schap van de supermarkt is maar een fractie gedaald, althans bij d'n Albert.
  Begin zo langzamerhand te denken dat de melkveehouderij voor een aantal uitdraait op een luxe hobby, die geld mag kosten. Het inkomen verdienen ze in loondienst erbij. Dat hebben we ook al gezien in de akkerbouw, en zien dat nog hier en daar.
  Een dergelijke financiële situatie kan alleen maar leiden tot een produktiestop, oftewel stopzetting van bedrijven. En daarna stijgen de prijzen wegens een evenwicht of tekort aan landbouwprodukt. Is er in de EU onvoldoende produktiecapaciteit dan wordt het geïmporteerd. En dan zijn we terug bij af: 1953.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Helemaal eens. De bank is "de lachende derde". Boeren kunnen gewoonweg niet meer aflossen waardoor de bank de komende jarenlang verzekerd is van rente inkomsten zonder al te veel risico. De grond is de buffer. Als de prijzen weer aantrekken gaat de rente vrolijk mee omhoog en valt er weer niets af te lossen. Veel landbouwers zijn op deze manier klem gezet en mogen de komende jaren verder als zetbaas van de bank met een minimaal inkomen en maximaal risico. De (rabo)bank krijgt zo de voedselproductie in handen en gaat voor de tweede keer in de geschiedenis met de (potentiele) winst van de boeren er vandoor. Het zet tot nadenken dat ex directeur van LTO (Dirk Duijzer) zijn positie heeft verruild voor directeur Food en Agri bij de Rabo. Is dit een kapitein die het zinkend schip vroegtijdig heeft verlaten en vanaf vaste wal de bemanning gaat zeggen hoe ze zich moeten redden?

 • no-profile-image

  Sjors

  In alle sectoren is er welleens een dip, er komen ook wel andere tijden. Het is sneu als je voor niks werkt en er geld bij moet leggen. Die bedrijven die nu al in de problemen zitten zijn bedrijven die financieel niet gezond waren. Het is logisch om te zeggen dat niemand voor deze melkprijs kan melken maar om na een half jaar al te zeggen dat er over een paar jaar geen veeboer meer over is... Als 10 % stopt dan is de melkprijs weer boven de 40 cent. Dus nu de slechte bedrijven scheiden zich van de goeie, en dan schiet de prijs begin volgend jaar omhoog.

  Dit is een logisch fenomeen die in praktisch alle sectoren welleens plaats vindt.

 • no-profile-image

  Jochem

  In rotterdam wordt 400.000 ton pluimveemest omgezet in groene energie. De overige pluimveemest gaat naar het buitenland. Hoezo mestoverschot. Wanneer het graan goedkoop is, grijpt brussel in met inetrventie. Moeten de pluimveehouders evengoed meer betalen dan de markt in werkelijkheid zou zijn. Wanneer de opbrengstprijzen te laag zijn moeten ze zich maar zien te redden (prima). Nu de melkprijs even te laag is (na een uitstekende piek) is iedereen in rep en roer.
  Het is een aantal jaren geleden al aangekondigt, de prijzen gaan sterk wisselen. Diegene die niet mee kan wordt gewoon gesaneerd. Van de politiek en de LTO hoeven de melkveehouders niets te verwachten, daarvoor hebben ze teveel vaderlandse grond in bezit. Mn in het groene hart kunnen ze niet wachten tot de boeren daar omvallen. Er mag over en weer tussen de sectoren best eens de waarheid verteld worden. Doe er je voordeel mee.

 • no-profile-image

  brabander

  Adje uit uden zal wel een neef van DE Adje zijn, daar kun ook niet veel v an verwachten

 • no-profile-image

  knor

  Je vergeet 1 ding brabander, die toeslagrechten en melkquotum hebben jullie GRATIS verworven en als basis niet gekocht. Ik heb nog een tegelwijsheid voor je: de melkveehouder anno 2009 is de akkerbouwer van pakweg 15 jaar geleden.
  Vetgemest door subsidie en vergeten te ondernemen. Overigens zijn 50% vd melkveehouders wel goede ondernemers, die kennen hun kostprijs en hebben geen melkrobot om 50 koeien te melken maar weten wanneer investeringen renderen.

 • no-profile-image

  Giell

  In plaats van elkaar zo af te zeiken kunnen jullei beter met bruikbare oplossingen komen ,bijvoorbeeld een week geen melk leveren !

 • no-profile-image

  koetje

  'T is maar wat je slim noemt,hier alles achterlaten en vervolgens in het buitenland voor een appel en een ei verder werken.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  De prijs in de states was afgelopen week ongeveer 90 Eurocent per kg geslacht gewicht en in Canada 75 Eurocent. RaRa hoe jullie met 1.5 Euro per Kg kunnen concureren in de zelfde afzetmarkten en met vergelijkbaar product.

 • no-profile-image

  Gezond Verstand

  Het grote voordeel van marktregulering is tevens dat je subsidies afgebouwd kunnen worden. Daar waar de subsidies in bijna elke landbouw sector jaarlijks toeneemt is deze in de melkveehouderij al jaren stabiel tot licht dalende. Vraagje snapt heeft het bij het rechte eind. De opeenvolgende schakels )met name de industrie moet een eerlijke prijs gaan betalen. Dat bereik je door SAMEN minder te produceren.
  Daarnaast moet je er voor zorgen dat quota alleen via een intermediar verhandeld kunnen worden. Dat intermediar is de toezichthouder op het volume. Die weet namelijk wat een rechtmatige prijs is.

 • no-profile-image

  allemaal makkelijk

  @Paul: ben jij dan degene, die het eerste wil stoppen??, en ga je dan ook je quotum aanbieden voor 10 cent per kg?
  Nee, dat dacht ik al!. Feit is; dat je een bepaalde minimum omvang moet hebben, om boer te blijven. De meeste van ons hebben quotum moeten kopen om die omvang te halen. Het was voor de meeste van ons kopen of stoppen, maar als jij je opoffert voor de rest van ons, zal ik je niet tegenhouden.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Allemaal makkelijk gezegd, lees mijn comment nog een paar keer en trek dan je conclusie. Ik vind het wel makkelijk dat je je vraag aan mij ook al beantwoordt maar de prijs ligt hoger.

 • no-profile-image

  Gezond Verstand

  Gerrit jongen een melkveehouderij bedrijf is een gezinsbedrijf dat over gaat van vader op zoon. Hoe krijg je het verzonnen; met de huidige melkprijs kunnen we niet eens onze rekeningen betalen; hoe zo pensioen. Ik wil best werken voor een vrije makrt maar dan wel voor een vrije makrt die ik zelf kan beinvloeden en dat lgaat niet Gerrit. Bij voedsel ben je overgeleverd aan zakkenvullers die industrie en retailer (supermarkt heten). Je weet nooit hoe de prijs zich ontwikkeld. Dat weten de geleerden niet eens. Daarom moet je die markt reguleren Gerrit. Dat is de eerste les economie op de landbouwschool hier in Brabant en dat zal bij jullie niet anders zijn.

 • no-profile-image

  vrouw

  Wat heeft het voor zin om elkaar allemaal lekker zwart te maken hier.
  Het is een feit dat de melkprijzen op moment te laag zijn en dat alle melkveebedrijven geld moeten bijleggen elke maand. Dat de opbrengsten in de varkenshouderij ook niet om te juichen zijn weet ik, maar wat heeft het voor zin om elkaar even lekker de grond in te trappen.
  Is het niet veel logischer om hier als agrarische sector, waar jullie toch allemaal onder vallen op een heel andere manier mee om te gaan.
  Word je er beter van om je buurman die toevallig koeien heeft af te kraken? Volgens mij niet.
  Volgens mij beseft iedereen zich gewoon dat de situatie zoals die nu is in de varkens- en melkveehouderijsector niet goed is en dat het op deze manier niet langer door kan gaan.
  En is schaalvergroting hiervoor een oplossing? lijkt mij niet!
  Gaat niet eens samen met al het beleid dat door de overheid wordt opgelegd (natura 2000 etc.)
  Wat is dan de oplossing? Die heb ik zo ook niet, maar ik denk dat de oplossing dus op een ander vlak ligt. Zeker geen schaalvergroting. Zorgt uiteindelijk misschien wel voor een lagere kostprijs, maar wat heeft dat voor zin als er miljoenen liters te veel worden geproduceerd?
  Ga met z’n allen eens na hoe het wel beter zou worden…..ga op zoek naar oplossingen op dit soort forums dat is in ieder geval nog zinvol!

 • no-profile-image

  Johannes

  Sjors en Arjan hebben gelijk, zou anders wel heel druk in Brussel worden.

 • no-profile-image

  tok,tok

  dan is het wel een verstandige puberrrr!!

 • no-profile-image

  Grunninger

  Lekkerding die Keimpema, zou haar doen

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Er is maar 1 groep in de sector die straks lacht, als er na al dat ''gezeur" en geprotesteer toch weer een hogere melkprijs komt. jawel de MELKVEEHOUDERS! Dat de varkensboeren enz het ieder jaar maar over zich heen laten komen is ook een slechte vorm van ondernemen...

 • no-profile-image

  Roel

  Mooi filmpje.
  Maar boeren is toch a way of life. De knikkers zijn toch niet het hoofddoel.

 • no-profile-image

  simca1000@hetnet.nl

  zo te zien zijn de mensen die afgeven op een veehouder die maar 40 koeien melkt wel in staat om hier de gehele dag nutteloos commentaar te geven ondanks dat ze er prat op gaan dat ze zelf zulke lange dagen maken, trouwens ooit een machine in een loods weg zien roesten? dat doen ze erbuiten, je auto gebruik je ook geen 24 uur per dag en er zijn mensen die meer pk's in hun auto hebben dan een boer in de trekker terwijl ze het zelfde kosten, maar dat zijn ook de steevaste zeurders over benzineprijzen en tijdens het tanken nog een rondje cornetto's naar binnen werken waarvan de prijs gelijk is aan een tocht van amsterdam naar maastricht

 • no-profile-image

  fryske boer

  Wat staan hier een onzin reakties , teveel om op te reageren allemaal een zonesteek opgelopen zeker.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  NIX , zo is het maar net ,er is gewaarschuwd voor grotere melkschommelingen en ook voor de te verwachten daling van de melkprijs die volgens de deskundigen VORIG jaar al zou toeslaan, ter compensatie krijgt men een melktoeslag van 3 cent maar het tegenover gestelde gebeurde de melkprijs zakte niet maar steeg naar grote hoogten nu gebeurd er wat men al langer voorspelt heeft en waar men ook nog voor gecompenseerd door de melkpremie en nou weet men ineens niet meer wat er voorspelt was

 • no-profile-image

  brabander

  eh.. waar ging het hier eigenlijk ook al weer over? Oh ja.. ik weet het weer, heej adje die 45 koeienboer, waar jij de hele dag mee aan de koffie zit, kan hij wel goeie koffie zette? En hoeveel melk jij er? ook zowat 45? Of hedde gij er nog verrekes bij? wel gezellig war, af en toe een bakske, bietje buurte, jao joh...

 • no-profile-image

  titus

  snel je mond houden jib ziek in je hoofd en een paardenlul is het zeker!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Vd Zanden . Hoewel Canada de zaakjes wat de melk en pluimveehouderij piekfijn op orde heeft en een prima voorbeeld is van hoe het zou kunnen of zou moeten , is dat niet de enige boodschap . Als je kostprijs rond de 35 cent is heb je in nederland geen toekomst en ben je gedwongen een plan te maken voor wat je gaat doen , voor het eigen vermogen op is en je niets meer kunt .

 • no-profile-image

  adje

  jip slaat de spijker op zijn kop.

 • no-profile-image

  gezond verstand

  Snapt Adje het niet of ....
  Adje wanneer je in een totaal liberale markt vlees of melk produceert en verkoopt ben en blijf je aan de grillen van de markt overgeleverd. Grillen die door jou niet zijn te beinvloeden.
  Bovendien kunnen wij met onze overheidsbemoeienis hier in Nederland nooit en te nimmer concurreren met derden landen.

  Nou Adje, doe je Paul de groeten of begrijp je het nu wel ....

 • no-profile-image

  vroege stopper

  Vraagje? Het Canadese systeem? Is dat niet ongeveer hetzelfde qoutumsysteem dat in de EU in 1983 ingevoerd is. 30% quotumkorting, torenhoge quotumprijzen, bijna onmogelijke bedrijfsovernames. Wie waren toen voor de invoering hiervan en wie zijn er toen beter van geworden? Inderdaad, de oudere boeren met groot quotum die het mettertijd hebben verzilverd. Of te wel grootste deel van al dat geld is uit de landbouw verdwenen.

 • no-profile-image

  tel uit je winst

  kijk naar DAF bij ons in EINDHOVEN. ze produceren 70 procent minder vrachtwagens, het personeel heeft weken extra vrij. er wordt niet overgewerkt en in het weekend al helemaal niet. toch draait DAF om deze reden nog winst. de overheid geeft aan DAF steun. dus melkveehouders we moeten bij de overheid zijn om de zaak te regelen.

 • no-profile-image

  winst al lang geteld

  hoezo vrije markt, schaf eerst alle subsidies af, pas dan heb je een vrije markt. DAF krijgt subsidie om minder te produceren en wij koeienboeren krijgen subsidie om meer te produceren en zo onze eigen ondergang tegemoet te gaan.

 • no-profile-image

  domme albert

  @melkveehouder: U heeft het verdomd goed begrepen!
  Of ze " de lachende derde" zullen worden, zal nog moeten blijken. De triple A status is nl. alleen bedoeld voor de goedgelovige burger(betrouwbaarheid), marktpartijen weten wel beter. Ze moeten nu zelfs al 11%!!!!! rente betalen op hun achtergestelde leningen. Meer dan Aegon, ING en Fortis.
  Tip: pas op met het advies van zo'n pratend pak om bijv. "betrouwbare" Ledencertificaten aan te schaffen.
  Alle insiders weten dit, maar in de media hoeft dhr. Heemskerk alleen maar te vertellen hoe geweldig zijn bank deze crisis heeft doorstaan. Binnen 2 jaar weten we wie er het betrouwbaarst was!!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Gerrit, Ens jij hebt een geweldig ondernemersplan, ik denk dat heelveel jonge boeren hetzelfde plan hebben.
  Het is alleen jammer dat je geen idee hebt, wanneer je dit plan uit de la kan halen. Op termijn (korte of lange) zijn de meesten van ons met pensioen. Die geweldige toekomst van jou, kan nog best 10 jaar op zich laten wachten. Succes dan.

 • no-profile-image

  gerrit

  Je zal wel begrijpen dat ik mijn plan niet openlijk te koop loop. Ik weet ook heus wel dat ik er bepaald geen vrienden mee maak in de agrarische sectoren. Ik gun ieder persoonlijk het beste, maar ieder probeert het toch op zijn eigen manier. Maar eerst zal er toch ***** door de straten moeten stromen. En dat kan best nog enkele jaartjes gaan duren. Wens de oudere generatie alvast een goed pensioen. De ambitieuze jonge boeren kan ik alleen maar alle sterkte toewensen voor de komende jaren.

 • no-profile-image

  Economisch bekeken

  Gerrit een mooi plan, maar dit is voor de meeste boeren geen realiteit. Zelfs de banken kunnen dit niet aan, dit is nu toch bewezen(crisis). Als een boer wil groeien bepaald hij zelf of hij qotum aankoopt of niet! Hij kan ook zijn quotum verkopen, en stoppen of naar het buitenland verder boeren. Het is ondenemen, niet slapen. Nederland moet zelf zorgen dat ze het volume beheersen, natuurlijk bij melk Europees. Als er meer dieren in Nederland komen, weer een mestprobleem, de kosten toren hoog. Hoe lang denk je nog te concureren met het buitenland? Als je het volume niet beheerst wordt je leeggezogen door de supers. Zij gaan er mee lachen en de boer gaat er aan kapot. Ik vertel niets nieuws, ga naar de winkels en kijk wat de producten kosten! Trek dan de conclussie! Zoek dan uit welke belangenorganisatie nog voor de boer het belang verdedigd!

 • no-profile-image

  Jac

  een van de weinige die snapt hoe de markt werkt is Gerrit uit Ens. Ben blij dat er ook nog melkveehouders zijn die wel nadenken, was al bang dat er alleen maar waren die lopen te demonstreren en zeuren voor quota en subsidie........
  Wat betreft meneer/mevrouw economisch bekeken, zo economisch heeft u niet gekeken, u gelooft in sprookjes. Wat ver van de werkelijkheid om te pleiten voor NL productiebeheersing om zo druk op de supermarkt te zetten! Nog nooit gehoord van transport zeker? ja je gelooft het niet maar het is mogelijk om zuivelprodukten te halen in andere landen, ja zelfs van de andere kant van de wereld. Als je mij niet gelooft vraag het dan eens aan groente-, fruit-, bloemen-, vlees-, enz. producenten.
  succes met het economisch rad voor u ogen draaien......

 • no-profile-image

  bergop

  Wat heeft het nu voor zin om zo tegen elkaar te moeten reageren als landbouwsectoren, feit blijft dat er overal geld verdiend moet worden om van te leven en of je nu 40 of 200 koeien of duizenden varkens hebt. Dus we moeten roeien met de riemen wat we hebben en als dus nu de melkprijs veel te laag is dan moeten we van ons laten horen en als in de andere sectoren te weinig verdiend wordt dan moeten deze mensen van zich laten horen.

 • no-profile-image

  gert

  Het voordeel van de fusie tussen Friesland Food en Campina is onmiddelijk weer teniet gedaan door ingrijpen van de NMA, met de eis dat er twee goed renderende bedrijven afgestoten moesten worden.Zo is het vechten tegen de bierkaai.Stel je voor, dat de boeren een paar centen extra voor de melk zouden krijgen.De EU is een grote consumentenclub,ook de retailers hebben zo een machtige positie.De boer zal in een ondergeschikte positie moeten leven !!!

 • no-profile-image

  Boer

  Dat maakt het heel simpel.Verkoop de rotzooi nu het nog geld waard is en voordat je je net als de varkenshouders zo diep in de nesten werkt dat je van armoe door moet tot het bittere einde.

 • no-profile-image

  Lie

  Ik lees hier van alles over efficienter worden maar als dat betekent dat de dieren nog meer worden uitgemolken dan is dat de verkeerde weg inslaan. Wat doen we aan het beeld van de top-producerende melkkoe die dat doet ten koste van haar gezondheid, of de kippen en varkens die zo hard groeien dat ze niet normaal kunnen lopen en de zeug die zoveel biggen kan werpen dat ze ze niet allemaal groot kan brengen? Dit zijn juist de redenen waarom een Partij voor de Dieren stemmen krijgt, kijkend naar de reacties vergeten boeren dat hun prioriteit ligt bij het op een dierwaardige manier houden van dieren en daar dienen ze dan ook voor betaalt te worden.

 • no-profile-image

  Chrisje

  Volgens mij maken de zo genaamde overlevers"een grote denkfout. Zij denken zelfstandigondernemer te kunnen blijven.Nou kijk eens naar de sierteelt. De grote bedrijven zijn grotendeels van onze Rabo. Jij mag dan maandelijks de cijfers aan de bank tonen en die bepaald dan wat de koers wordt. Zo gaat dat...!! Je bent gewoon een zet baas van de bank. Is het niet van de bank dan wel van de zuivelindustrie of de voederindustrie. Nee je mag je hele leven hard werken en je kunt je bedrijf nog niet eens aan je na geslacht doorgeven. Een pensioen voor later...ja ja. Nee diegene die deeltijd boeren zijn zo gek nog niet en kunnen hopelijk nog genieten van het boeren leven en kunnen hopelijk ook nog lekker slapen!!!

 • no-profile-image

  brabander

  Ho wacht Knor. er schiet mij nog wat te binnen. Ga varkens houden zoals Bert Waterval in de reportage Boerderij deze week. Da's veel leuker joh, dan dat grootschalige gedoe van jullie voor zo weinig geld. Ik zou het wel weten als ik jullie was.

 • no-profile-image

  Henk

  Tuurlijk is het WAY OF LIFE anders was er lang geen boer meer over gebleven.
  Wie werkt er nu 7 dagen in de week, met soms hele gemakkelijke dagen en vaak het tegenovergestelde. 's Nachts eruit om een koe bij te staan bij het afkalven.
  Een werkweek die nogal wat langer is dan 37-38 uren per week. Dus overuren onbetaald en geen toeslag voor nacht en zondagsarbeid. Maar een redelijke beloning voor ons werk is toch niet teveel gevraagd, aan de Balkenendenorm hoeven we helemaal niet aan toe te komen alleen maar een kostende prijs voor onze producten, zij het nu om melk, vlees, groenten, fruit, akkerbouwprodukten of bloemen en planten gaat.

 • no-profile-image

  Boerin

  Inderdaad melkveehouders en akkerbouwers krijgen subsidie, dat heeft Brussel in zijn wijsheid beslist!
  Varkershouders en pluimveehouders ontvangen die niet, maar zijn dat nu per definitie betere ondernemers, ik geloof het niet. Ook zij krijgen geen redelijke opbrengstprijs. Al het geld blijft hangen bij mensen die ons zonodig moeten ondersteunen op allerlei gebied. Elke dag heb je mensen op je erf, controleurs, adviseurs etc. en dan nog alle informaties via folders en vakbladen.
  Alleen al de info die van LNV komt levert een volle ordner per jaar op!

 • no-profile-image

  Het is allemaal

  @Albert. het is waar dat de kostprijs te hoog is in Nederland, allen vraag ik u, hoe komt dit? Als je wilde groeien moest je quotum kopen. Nu kan ik wel zeggen, dat ik niet meer dan 50 cent per liter wil betalen, alleen zal ik dan nooit en druppel quotum kunnen kopen.
  En niet groeien, betekent voor de meeste van ons stoppen.
  Grondprijzen idem.
  Hoe komt dit? Door de invoering van het quotum, en de daaraan verbonden stabiele melkprijs. Ik heb nooit gevraagt om quotum, of de hoge prijzen voor quotum of grond, maar het is zwemmen of verzuipen. In principe heeft het quotum onze kostprijs gigantisch opgedreven, en nu wordt het onze ondergang als er niet een beter beleid komt, en een langere (ondersteunde) overgangsperiode.

 • no-profile-image

  Nuchtere Nederlander

  In Nederland lopen de bureaucraten voorop met idioten plannen, het moet altijd anders. Met als doel om er geld aan kunnen verdienen! De LTO wil er ook geld aan verdienen en loopt ook mee voorop. Maar dat de boer er ook aan moet verdienen wordt vergeten, men heeft hem alleen maar nodig om uit te melken. Men is van boven af de weg totaal kwijt geraakt. Ze denken dat Nederland de hele wereld aan kan. De kostprijs daar gaat het om, dit kan in Nederland nooit, het allemaal te duur. De bomen zijn uitgegroeit, zij kunnen bijna niet hoger! Daarom zijn we jaren geleden naar een land met ruimte, het is daar veel goed koper, maar de melk niet! Dat wist en weet iemand met een beetje nuchter verstand. Helaas blijkt dat de meeste het niet door hebben! Er werden niet voor niets acties gevoerd voor een hogere melkprijs. Maar de meeste zagen de bui niet aankomen! Laat je is door de NMV is goed bij praten, zij hebben zich er in verdiept en zagen de bui wel hangen. LTO loopt jaren achter de feiten aan, en als je hun verhalen leest , dan denk je hoe verzinnen ze het. Het is werkelijk een groot drama!

 • no-profile-image

  centje

  Wat is dat nou weer voor een ouderwetse slogan Joggie ?? De voorlopers hebben het nu ioets moeilijk ja, maar als straks de prijs weer hoger is, stroomt het geld ook weer binnen, vooral door de schaalvergroting. Bedrijven die niet mee doen met de schaalvergroting vallen vanzelf af. Kijk maar eens naar de varkenshouderij. Tien jaar geleden kon je de kost verdienen met 200 zeugen, nu moet je het dubbele hebben. Leuk is anders ja, maar schaalvergroting is de enigste kans van overleven. Een "hobby"boer met 30 koeien kan straks niet meer mee in de strijd. Maar ik gun dit ook niemand, maar we moeten wel reeel blijven.

 • no-profile-image

  melkmeisje

  Inderdaad vd Zanden we dachten vorig jaar allemaal dat het niet op kon ondanks dat we in ons achterhoofd wel beter wisten ja en nu moeten we boeten voor datgene wat ons al voorspelt werd en denk ik dat de markt eerst moet uitzieken voor het weer beter word maar hopen dat je dan zelf er niet ziek van word door hard te werken en niks verdienen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik hoop dat de melkveehouders eens wakker geschud worden en niet meer tot het gaatje investeren, m.a.g. torenhoge quotum en grondprijzen, welke alleen voor de 10% beste rendement op kan leveren en voor de overige 90% gewoon geld kost, die nu om het hardst roepen voor behoud van quotum of andere ingrepen omdat ze merken dat hun kosten wel erg hoog liggen. Melkveehouders moeten inderdaad leren ondernemen, waarbij het uiteindelijk om rendement gaat en niet om de hoeveelheid melk of hoe groot en luxe de stal wel niet is.

 • no-profile-image

  Gezond Verstand

  Het meest belangrijk is dat er nu actie ondernomen wordt.
  De quotering z.s.m. terug in de stijgers en stoppen met symptoombestrijding.
  Het vervroegen van de uitkering van toeslagen en meer boter in de interventie. Wat levert dat op?; een hoop ellende.

  Het is tocht van de zotte dat je na 50 jaar lang hard werken alleen maar schuld overhoudt.

  Onbegrijpelijk dat men niet wakker wordt in Den Haag en Brussel

 • no-profile-image

  gerrit

  Gezond verstand. Toch niet weer een oudere boer die pleit voor quotering! Net als 25 jaar geleden. Puur om hun eigen pensioen veilig te stellen. En de toekomst opzadelen met de grote schuld. Ik weet niet wie er wakker moet worden, maar als je na 50 jaar hard werken alleen maar schuld overhoud als melkveehouder zal je toch eerst even bij jezelf ten rade moeten gaan. Volgens mij heeft die zak met goud 20 jaar boven je hoofd gehangen.

 • no-profile-image

  gerrit

  Gezond verstand. Meningen kunnen nogal verschillen. Ieder bekijkt het van uit zijn eigen perspectief. 1) Ik weet niet of een melkveehouderij automatisch overgaat van vader op zoon. Is natuurlijk wel het mooiste ( zeker voor de vader!), maar zo vanzelfsprekend vind ik het niet. 2) om nu alles maar zakkenvullers te noemen vind ik een beetje te gemakkelijk. Vorig jaar bij 50 ct/liter zal dit toch niet veel anders geweest zijn. 3) Economieles: Ik ben na heel wat lessen economie tot de conclusie gekomen dat je contrair moet ondernemen. In ieder geval niet met de meute meelopen. Wat heeft een melkveehouder van 5 ton (potentiele stopper) feitelijk de laatste 20 jaar verdiend. Die gouden melkballon heeft ooit 5 gulden/liter opgebracht. Hoe hard het voor andere ook is, mijn lange termijn ondernemersplan ligt nog steeds op schema, zet namelijk 100 % in op het quotumloze tijdperk. Ik zie namelijk op termijn een geweldige toekomst voor de landbouw, maar eerst zal door een diep prijsdal, de animo in de sector tot het nulpunt moeten dalen.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  RFC en LTO willen graag dat de boeren blijven geloven in de illusie, dat wij in Nederland kunnen werken tegen een zeer lage kostprijs, maar daar gaan op de lange duur al onze bedrijven aan kapot. Boeren lijken op dit moment bijna onzichtbaar en blijven hopen, dat de bui overtrekt en de zon weer gaat schijnen.

 • no-profile-image

  Theo

  Niet de melkveehouderij is ziek maar word ziek gemaakt door b.v Milieu clubs z.g natuur bewegingen en niet te vergeten de Appies hein met hun z.g gestund van melkproducten ,maar intussen wel flinke marges pakken over de rug van de boeren door ze tegen elkaar uit te spelen en geholpen worden door Mvr Kroes

 • no-profile-image

  knor

  Voor al die klagende veeboeren: wie betaald toch met dat minimuminkomen die nieuwe fendts, john deere's, dat dure melkquotum, de veel te dure grond, en dat hele machinepark wat 70% vd tijd in de loods staat te roesten.

  En voor die boer die twee uur nodig heeft om 40 koeien te melken; melk je nog met de hand of zo

 • no-profile-image

  Roel

  @Henk uit Zwolle: Wat een opsomming van negatieve dingen. En die kostendekkende prijs zal altijd een discussiepunt blijven. Bij de een ligt dat op 20 ct, bij andere op 40 ct en er zijn erbij die aan 60 ct nog niet genoeg hebben. En trouwens staar je niet blind aan een baan van 37 uur in loondienst. Het is niet alleen in de veehouderij crisis!!

 • no-profile-image

  tevredenboer

  Het is de hopen dat de melkprijs nooit meer boven de 30 cent komt dan blijven de gezinsbedrijven in stand(die kunnen immers een goede boterham beleggen bij die prijs)Grote bedrijven sterven wel uit met te hoge rentelasten.Zo houden we een platteland over zonder megabedrijven.

 • no-profile-image

  Gerard De Boer

  Nou het probleem ligt volgens mij in andere wortels.
  Melkveebedrijven zijn in hoofdzaak zelfstandige ondernemers die van niets of niemand afhangen .
  Varkensbedrijven zijn dat wel eens anders : Vion - Veevoederfabrieken - ... .

 • no-profile-image

  miss

  Knor, die opmerkingen van jou vinden de melkveeboeren niet zo leuk. Boos reageren ze met dezelfde soort opmerkingen, dus ze zijn zelf geen haar beter. Maar het kan altijd nog erger. Kijk maar eens naar de opmerking van die tevreden boer, die bevuilt zijn eigen nest !!

 • no-profile-image

  Boertje

  Helemaal gelijk boerin Frysland en boer knap ver weg.
  Wat schieten we nou op met al dat gezeur over hoe verkeerd de buurman het doet of wie het allemaal slecht doet.
  Het enige waar we wat wijzer van worden is de oplossing, en die zie je bij de rest niet.
  Dat het slecht gaat weten we allemaal en dan hoef je toch geen opschep verhalen te gaan vertellen dat het bij jezelf nog slechter gaat.
  iedereen wil toch normaal zijn brood verdienen laten we daar dan aan gaan werken en ophouden met dat onzinige gezeur op welke manier op welke actie dan ook.
  En nogmaals respect voor Sieta Kiempema zulke vrouwen kunnen we gebruiken.

 • no-profile-image

  denk

  OOEPS, foutje....... er zitten wel een paar zinnige opmerkingen in, die ene boer die zo slim was om zijn rommel,op te pakken en naar oost duitsland te vertrekken, ben daar nooit geweest maar als ik op google earth kijk (en de foto's die daar op staan) dan kan ik wel zien dat dat een grootschalig landbouwgebied is. Ben zelf ook naar het buitenland vertrokken een jaar of wat geleden (nee niet gevlucht, gewoon vertrokken) en allhoewel dat de andere kant op is (letterlijk) komt dat op hetzelfde neer, nederland is gewoon veel te klein, duur, bekrompen, en de boeren hebben zo te lesen inderdaad niets beters te doen dan elkaar het leven (nog) zuur (der) te maken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  en jawel dan kunnen we dus weer een goede boterham verdienen met volgens '''knor'' 40 koetjes en 4 uur werken per dag. wie is er nou gek?

 • no-profile-image

  Zorgzame mens

  Voor de meeste bedrijfstakken zijn de opbrengstprijzen veel te laag. De kosten zijn enorm gestegen, daar kun je zelf weinig aandoen, dit wordt van buitenaf meer en deel bepaalt. Het ziet er slecht uit, ook al zijn de bedrijven zeer gezond voor nu en voor de toekomst. De crisis bij de banken hebben heel veel problemen veroorzaakt. De ondernemers moeten zelf de klappen opvangen. Het betekend besparen en nog is besparen, daarbij prive op een houtje bijten om de zaak te redden. Helaas zal niet iedereen het redden, maar voor diegen die altijd hun best gedaan hebben is het een hard gelag! Als je ziet dat die graaiers met geld gesmeten hebben, die ook de crisis veroorzaakt hebben, wat de hardwerkende mens met bloed, zweet en tranen bij elkaar geschraabt hebben.

 • no-profile-image

  Arjan

  Oh !!! Dus in Nieuw zeeland en amerika en andere continenten wordt wel geld verdient met melken !! DDB wordt wakker aub !! Deze film kun je op dit moment maken voor bijna iedere sector: de bouw, staal, varkenshouderij, auto's, banken etc etc. Wat een kul !!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zo zie ik het ook Arjan. Het enige wat nu onderscheid gaat maken tussen de bedrijven is het vet op de ribben in combinatie met de technische resultaten.
  En dat afvallers onvermijdelijk zijn wordt inmiddels pijnlijk duidelijk. Het dat hier niemand bij wil horen is een open deur in trappen.

 • no-profile-image

  Boerin

  Het is schandalig dat de vrouw van de melkveehouder moet werken om het bedrijf in de benen te houden. En dan hoor je veel boeren nog opscheppen over een lage kostprijs en dat zij het met deze prijs nog wel een tijdje zullen redden, omdat zij vet op de botten hebben. In Nederland staat de belasingsdienst klaar om dat te voorkomen, je bent bijna genoodzaakt om schulden te maken. Wat ik allang wist maar wat me nu weer duidelijk opvalt is , dat er veel arrogante boeren!!
  Sla de handen ineen en zeik elkaar niet zo af, wat schiet je daar nu mee op.

 • no-profile-image

  vrouw

  Meneer Knor,

  Heeft u niks beters te doen? Volgens mij kunt u beter uw varkens gaan voeren of koffie gaan drinken dan deze onzinnige dingen op de site te zetten

 • no-profile-image

  flevoboy

  Beste Brabo: Knor kan dan wel een schoolgaande puber lijken, maar wel een die goed opgelet heeft bij de les Economie.

 • no-profile-image

  flevoboy

  Of hij verstandig is weet ik niet, maar hij geeft wel aardig weer waar de schoen vrinkt in de melkveehouderij!!

 • no-profile-image

  Boer

  Je hebt helemaal gelijk Boerin Friesland. De arabische olieboeren hebben allemaal een harem vrouwen waarvan er niet een hoeft te werken om de zaak draaiende te houden. Dat komt omdat de olieboeren georganiseerd zijn via de OPEC. De OPEC zorgt er voor dat de olie op een gecontroleerde manier op de markt gebracht wordt en zolang de olieboeren maar niet boven het quotum produceren en zoals nu een beetje inkrimpen komt het met de prijs wel goed.Door met het aanbod te knijpen en niet meer te produceren dan de vraag houden ze zelfs in deze tijd van verminderde vraag de prijs op een zeer winstgevend niveau.Je kunt niet verwachten van je afnemer dat ze een kostendekkende prijs betalen voor je melk terwijl ze zelf in een verzadigde markt gedwongen zijn producten weg te geven voor het bedorven is.

 • no-profile-image

  brabander

  Tsja, de varkens- en kippenmesters vinden de uitdrukkingsvaardigheid van Knor wel verstandig.
  Waaruit zou blijken? uit de opermingen over een koffiedrinkende melkveehouder? Uit(jaloerse)opmerkingen over gangbare traktoren die hier en daar voorhanden ? Kom nou toch. Blijft U allen maar een paar uurtjes uit de zon.

 • no-profile-image

  dirk

  En waar zijn al die betweterige lto voormannen in slaap gevallen Of net als de dames en heren uit brussel 2 maand effe er tussen uit Ze schreewen en roepen dat ze de grootste zijn maar wat doen ze nu eigenlijk Het gaat toch ook om hun eigen leden of tellen ze niet mee Is een baantje van de heren meer als opkomen voor hun leden zijn bestaan want daar praat je over En de toverwoorden groter nog groter en markwerking werken niet Er is veel te veel melk waar die markt totaal kapot is gemaakt Bedankt lto met de uitbreiding en afschaffing quotum [ je was toch voorstander zonder na te denken wat het effect is ]want het werkt averechts Maar dat beseffen de bonzen bij lto niet Dat heb je ervan dat je pro zuivelverwerkers opsteld

 • no-profile-image

  brabander

  Zijn er misschien nog meer varkensmesters die nog wat opbouwende kritiek hebben zoals die knor.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Knor,

  Erg reeel ben je. 40 koeien 4 uur per dag.Nog nooit met koeien gewerkt.
  Jongvee, voeren er landwerk?

 • no-profile-image

  brabander

  En Knor maar wroeten, nietwaar Knor?

 • no-profile-image

  agrariër

  Het feit blijft dat er voor alle agrarische sectoren of je melkveehouder, varkenshouder, schapenhouder of akkerbouwer bent te weing voor de produkten wordt betaald. Voedsel mag van de overheid niet teveel kosten, en dat merken wij als agrariërs maar al te goed. Welke politicus durft er nu eigenlijk voor ons op te komen? Nou... geen een hoor - eigenlijk zouden we allemaal minder moeten producuren- zodat er meer honger in de wereld komt... en misschien dan krijgen we weer eens normale prijzen voor onze producten en de vele arbeidsuren die wij maken.

 • no-profile-image

  Richard

  Oooh wat gaat 't slecht..... bij een quotumprijs van meer dan 70 cent per liter....

 • no-profile-image

  gert

  Laat die varkensboeren iets meer op hun biggetjes letten,daar schrijven de media weer volop over.Wie zijn eigen tuintje wiedt,enz

 • no-profile-image

  brabander

  is er verder vanuit de varkens- of kippehoek nog iemand die wat inhoudsloos, niet terzake doenend slap geouwehoer heeft toe te voegen?

 • no-profile-image

  Veldman

  Het is een feit dat met name Nederlandse boeren de hoogste schulden van de e.u. hebben. Zie hiervoor de onlangs gehouden bijeenkomst van vertegenwoordigers van buitenlandse boeren. Buitenlandse boeren begrijpen de enorme schulden van de Nederlanders niet. Bijvoorbeeld in Denemarken en Duitsland is veel economischer te boeren dan in Nederland. Grond en melkquotum zijn daar vele malen goedkoper. Ben zelf in 1996 naar Oostduitsland vertrokken, om met name de bovengenoemde redenen. Dat het met name in Nederland fout zou lopen heb ik altijd voorspeld. Ik heb daar indertijd ook naar gehandeld. Iedereen verklaarde mij voor gek, maar ik heb toch gelijk gekregen. Nederlandse koeieboeren kunnen niet meer concureren met bijvoorbeeld ons. Nederland is te duur met alles. De luchtballon moest gewoonweg een keer knappen. Nu is het voor de meeste te laat.! Lage melkquotumkosten, lage grondprijzen enz, enz. Andere landen gaan nu doorstomen, aan goede grond is hier geen gebrek. De toekomst is aan ons. Mijn kostprijs per liter melk is 18 cent, terwijl ik veel geinvesteerd heb. Het is dus duidelijk dat veel Nederlandse boeren in slaap zijn gesust door de beschermende markt en de oplopende prijzen voor bijvoorbeeld de grond. En zoals eerder gezegd, nu het hard op hard gaat, is het voor de meeste te laat. Groetjes uit het mooie Oostduitsland.

 • no-profile-image

  qwert

  Laat de markt zijn werk maar doen.
  En voor die boeren die omvallen, trek de bank OOK een poot uit !!!

 • no-profile-image

  Evert

  Wanneer met € 48.000,- verlies de stekker er al uit gaat, heb je ook geen financiele basis om te blijven. Minimaal 2 ton rek moet je hebben. Kijk maar eens in de keuken van een varkensboer!!!!
  En dat zonder gesubsidieerde melkprijs!!!!!

 • no-profile-image

  sjeng

  wat een ge ouwe hoer hier.
  1 Moet je er trots op zijn dat je 365 dagen in een jaar 20 uur per dag moet werken? Ik zou er trots op zijn dat ik met 10 uur per dag werken een inkomen kan realiseren, en dan liefst ook net als alle anderen nog een weekje (of 2) op vakantie kan
  2 Hebben de melkveehouders ook zo zitten trappen tegen de varkenshouders toen discussies over de lage prijs waren?
  3 Zijn varkenshouders niet jaloers op het feit dat melkveehouders toeslagrechten krijgen uitbetaald?
  4 Is het in de akkerbouw dan florisant?
  5 Wie is de veroorzaker van het mestoverschot in Nederland?
  genoeg stof tot nadenken, of willen jullie alleen maar werken?

 • no-profile-image

  denk

  Ik was serieus van plan om een zinnige reactie te plaatsen, maar kwam tot de conclusie dat dat geen nut heeft nadat ik de helft van alle andere reacties gelezen had.
  EZELS KOPPEN!!!!!! ja, (bijna) allemaal die reacties geplaatst hebben!!!!!!!!!
  Het ziet er naar uit dat dit zichzelf oplost, als de helft van de boeren elkaar de hersens (harses / kop / hoofd / slegt / gezwel, you name it) ) in gelsagen hebben dan word automatisch het aanbod van agrarische produkten gehalveerd en is het overshots probleem opgelost.

  Willern we dat deze manier? NEE, maar het lijkt er wel op als we zien hoe de boeren hier in nederland elkaar achter de veren zitten.

  DENK TOCH EENS NA VOOR DAT JE WAT ZEGT !!!!!!!!!!!!!!! IDIOTEN !!!!!!

 • no-profile-image

  Nix

  Er word net gedaan of de melkprijs nooit meer omhoog gaat. Er is gewaarschuwd voor prijsschommelingen. 50 cent was veel te veel.

 • no-profile-image

  flevoboy

  Ik zou zelf ziek worden van de gedachte dat ik gedurende 20 jaar een miljoenenvermogen(quota) door mijn vingers had laten glippen en nu voor een schamel weekgeldje 80 uur moest werken. Vraag me steeds vaker af wie uiteindelijk de beste ondernemer is, de koper of de verkoper van die luchtbellen!!

 • no-profile-image

  Jeanet

  De arrogantie waarmee LTO de marges in de keten bepaalt is debet aan de lage prijzen in de IV en melkveehouderij. Zolang als zij aan de macht zijn,blijven wij aan de bedelstaf!!!

 • no-profile-image

  adje

  knor heeft gelijk hier woont een melkveehouder in de buurt met 45 melkkoeien die zit bijna de hele dag aan de koffie, en maar klagen.

 • no-profile-image

  brabander

  Aan het taalgebruik van Knor te zien, hebben we hier te maken met een schoolgaande puber oid

 • no-profile-image

  koetje

  De gehele europese landbouw is ziek en zolang de hoogste marges verdwijnen in de zakken van de handel en de tussenhandel,zal dit ook zo blijven.

 • no-profile-image

  brabander

  Gerrit, mogen wij jouw volledige personalia enz.. Wij willen jouw voordragen voor de nobelprijs.

 • no-profile-image

  Vraagje

  Wanneer komen wij nou samen tot de conclusie dat het Canadese systeem om het aanbod van melk af te stemmen op de vraag (voor ons dus in de EU) de enige manier is om te zorgen voor een faire melkprijs in de EU. Op dit moment wordt daar door de boeren een melkprijs van 0.50 euro per kg uitbetaald. Dat is een prijs die recht doet aan een eerlijke verdeling van het rendement in de hele keten tussen melkveehouder en retailer.

  In de hoop op wat meer lef van verantwoordelijke politicie, DDB en LTO

 • no-profile-image

  Jan

  Als er geen quotumbeheersing over blijft, blijft er geen boer meer over! Je moet als boeren zelf het volume beheersen! Anders wordt je zelf afgeslacht!!!!! Dat is overal in elke sector het geval. Als je echt op de hoogte bent wat er zich allemaal over je rug en achter je rug afspeelt, dan praat je wel anders. We hebben veel te veel mensen die overal met mee lopen, daar profiteren die uitbuiters van. Maak daarom samen een vuist tegen dit onrecht wat je wordt aan gedaan! De cooperaties hebben het op veel fronten laten afweten. We moeten strijders hebben en geen mooi weer praters. En zeker pas wakker worden als het leed is geschiet! Wordt zelf wakker en span samen voor een hogere melkprijs!

 • no-profile-image

  Boerin

  Stonden er in 1983 dan wel hekken om Europa? Als het produceren van voedsel voor wereldmarktprijzen moet komt er een groot voedsel tekort wereldwijd. Maar dat zal de dan al gestopte boeren een zorg zijn. Jarenlang tegen een te lage kostprijs produceren lukt niet. Ook niet in de andere sectoren, dat is een sterfhuisconstructie!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ik ben bang dat Domme Albert helemaal gelijk gaat krijgen en dat is voor mij en alle andere boeren geen aanlokkelijk vooruitzicht. Maar met deze slechte melkprijzen zie ik snel afbouwen van de schuld helaas niet tot de mogelijkheid behoren. De meesten van ons of je nu groot of middelgroot bent zijn behoorlijk gefinancieerd door de bank.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Nou dan morgen allemaal naar het reisbureau als het daar werkelijk zoveel beter is als hier !!!

 • no-profile-image

  brabander

  excuus, ik bedoel: nog niet zo erg wakker

 • no-profile-image

  Harm

  Helemaal mee eens, er is nog veel voor verbetering vatbaar en een bietje dom afkraken slaat nergens op.

 • no-profile-image

  Joggie boer

  Hard lopers zijn doodlopers. We zullen zien wie het overkomt met zijn of haar bedrijf. Gun het trouwens niemand, maar het is niet anders.

 • no-profile-image

  Lie

  De oplossing ligt dus toch in supply management; die Canadezen hebben dat toch heel goed bekeken met hun pluimvee en melkvee.

 • no-profile-image

  knor

  Wat een zeurpieten die melkveehouders. Vorig jaar nog een Top jaar, en nu een keer verlies, en nu al janken !!! Welkom bij het echte ondernemen.
  Ik weet zeker dat 50% vd melkveehouders hun kostprijs per liter melk niet kent. Die boeren die 40 koeien melken hebben hooguit 4 uur/dag werk,
  die kunnen er nog een baantje langs nemen

 • no-profile-image

  appie

  Dat zou ik ook doen van al die koffie

 • no-profile-image

  Rob

  Scheelt dat je 40 koeien niet hoeft te voeren ( 2 x 2 uur melken is al 4 uur)

 • no-profile-image

  marcel

  Niet de europese zuivel is ziek alleen de nederlandse.
  Dat komt omdat we hier in een vol kippehok wonen.
  Er worden veel boeren uitgekocht voor woningbouw en die jagen de prijzen van grond en quotum op tot belachelijke bedragen. Verder wordt veel grond aan natuur gemaakt om daarvoor in de plaats in brazilie weer 5x zoveel oerwoud plat te zagen hoezo goed voor het milieu.
  Als het geld van 1ha natuur in nederland in oost europa wordt gebruikt kun je daar wel 10ha natuur maken dat is ook economie voor de heren in Den Haag .
  Kortom boeren in nederland is een loterij
  wordt je uitgekocht kun je verder zit je bij een natuur gebied of staatsbosbeheer (is staatswanbeheer )dan kun je na de toekomst toe wel stoppen want een andere boerderij in nederland is onbetaalbaar

 • no-profile-image

  Richard

  Inderdaad, het is gewoon schandalig hoe melkveehouders tekeer gaan op dit moment. Zolang er nog grof geld betaald wordt voor melkquotum is er volgens mij weinig aan de hand. En dan maar zeuren over quotumkorting... Denken jullie nu echt dat er hekken om Europa heen staan? Het wordt gewoon tijd dat het kaf van het koren gescheiden wordt, m.a.w. degene met de hoogste kostprijs moeten stoppen, dan pas zal er verbetering komen. Net zoals overal op het moment gaande is in iedere andere bedrijfstak, zowel binnen als buiten de landbouw. En melkquotum past dus niet binnen een GATT akkoord. Niet iedereen zal dus boer blijven, hou daar maar rekening mee!

 • no-profile-image

  brabander

  Wa's dat nou toch voor "n rare paardenlul hieronder!

 • no-profile-image

  domme albert

  @gezond verstand: Waarom kunnen wij hier op termijn niet concurreren met derden landen? Heel simpel lijkt me: te hoge lasten. Waar hebben ze nog meer zulke hoge quotumkosten, grondkosten, gebouwen-en werktuigenkosten? In het buitenland lachen ze zich een bult als je zegt dat je 2 euro gefinancierd hebt per liter melk.Nederlanders denken nogal makkelijk dat ze in het ideale landbouwland wonen en dat hun werkwijze de ideale manier is.

 • no-profile-image

  Buren

  Er word geklaagd over een slechte melkprijs. Dat is waar.
  Maar het is ook waar dat de marges in de supermarkten veel te hoog zijn.
  Als de helft van de marges naar de melkveehouders gaan hoeft niemand te klagen. Dan zijn de inkomsten weer goed. Neelie Smit Kroes doe je werk eens.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Boerin, in 1984 stonden er inderdaad hekken om Europa, en nu niet meer en dat is het grote verschil met toen en daarom werkt het quotum nu niet meer, alleen dat het kostprijsverhogend is. Je moet alleen je gezond verstand gebruiken met investeringen zodat je kostprijs op ereldmarkt niveau komt. Alleen dat lukt niet met deze absurde quotum en grondprijzen omdat bij menig veehouder het kwartje nog niet gevallen is en misschien wel nooit valt tot er een bord "te koop"in de tuin staat.

 • no-profile-image

  watisslim

  Elke onderneming ken goede en slechte jaren, dat moet je accepteren of stoppen. Ik vind dat vele snel mopperen als het eens een paar jaar minder is. Straks als het weer goed gaat stijgt de produktie zodat de volgende melkcrisis zich aandiend. Misschien zijn boeren wel geen echte ondernemers die afhanklijk zijn van subsidies. We weten hoe het afloopt als bedrijfstakken afhankelijk worden van subsidies, niet goed dus.

 • no-profile-image

  van der plaat

  Ik begrijp alle commotie niet. Krijg zelf ruim 25 cent per liter melk. Plus dan nog een paar cent subsidie en een paar cent voor de omzet en aanwas. Maakt samen een kleine 30 cent. Kan hier prima mee boeren.

 • no-profile-image

  Brabander

  Dat komt beste Nadenker, dat NL veel te vol is. Er is hier geen plaats meer voor zoveel agrariers. We zitten mekaar hier goed in de weg. En zitten we mekaar natuurlijk goed in de gaten te houden en van commentaar te voorzien. Getverd.... Het is hier voortaan veel te druk joh. Als echt op een gezonde manier wil boeren kun je inderdaad beter naar het buitenland vertrekken.

 • no-profile-image

  jan

  Marcel uit Doetichem heeft helemaal gelijk! Het is gewoon een kwestie van geluk dat sommige ondernemers kunnen uitbreiden, omdat ze voor woningbouw weg konden. Voor grondeigenaren in de EHS is het een complete ramp. LTO-Noord doet op dat vlak nog iets voor haar leden, maar ZLTO blijft dat nog steeds steevast weigeren. Welke deal zou daar achter zitten....?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @De Weerd, zou je onderstaand bericht even willen toelichten?


  Productschappen Vee, Vlees en Eieren

  nr.: 31 datum: 16 oktober 2000

  Varkenshouder in VS ontvangt meer overheidssteun dan zijn EUropese collega

  De Amerikaanse varkenshouder ontving verleden jaar een overheidssubsidie van 3,3 dollarcent per kilo geproduceerd varkensvlees tegenover een bedrag van 2,5 dollarcent dat zijn Europese collega van overheidswege kreeg. Dat blijkt uit een rapport, opgesteld in opdracht van het ministerie van Landbouw (LNV) en het Productschap Vee en Vlees (PVV). Het werpt een ander licht op het beeld van een zwaar gesteunde Europese landbouwsector tegenover de `zelfstandig' opererende sector in de Verenigde Staten.

 • no-profile-image

  brabander

  Al die zeurende kippen- en varkensmesters die klagen dat ze geen inkomenssteun krijgen, heb ik hier de oplossing voor ze. Koop of huur toeslagrechten. Pacht, huur of koop voor ieder toeslagrecht 1 ha grond en verbouw daarop gewassen die op het eigen bedrijf vervoederd worden. Voldoe verder aan alle randvoorwaarden die aan verzilvering van toeslagrechten zijn gekoppeld (het zijn er nogal wat) en doorsta vervolgens alle controles met goed gevolg. En ziedaar:U zult op enig moment ook inkomenssteun ontvangen (afhankelijk van de waarde van de toeslagrechten die u koopt of huurt). Weest u zich er wel van bewust, dat dit systeem bestaat tot 2013, wat er daarna gebeurd is nog niet bekend maar invoering van flat-rate is mogelijk. Dan is het helemaal een makkie: hoe meer hectares grond hoe meer steun. Ziet U, 't is hardstikke gemakkelijk, nu niet meer afgunstig zeuren tegen de melkveehouderij en akkerbouw enz.enz, gewoon doen. Veel geluk er mee

 • no-profile-image

  manon

  Hebben we www.milkmarketingplan.com al gelezen???

 • no-profile-image

  brabander

  Nee,Nee, geachte meneer knor, hebben wij niet zomaar gekregen, hebben wij ooit wat voor moeten doen. Hoef ik U niet uit te leggen. Trouwens als ik uw zienswijze op mijn bedrijf projecteer ben ik wel een goede ondernemer. Ik melk 3 x de hoeveelheid koeien waarvan u verondersteld dat die met een robot gemolken worden. Helaas een robot zit er voor mij niet aan. En omdat ik vroeger al het slimste jongetje van de klas was, heb ik nu veel en hoge toeslagrechten, maar die heb ik niet zomaar gekregen! En dat rare mq. moesten ze wat mij betreft morgenvroeg al afschaffen. Ik hoop dat U bij 10% beste varkenshouder behoort, dan is er voor u nog perspectief.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Hier in canada is de melkerij altijd goed . Quotum is inderdaad duur maar banken lenen graag geld aan melkveehouders omdat melken onder het quotumsysteem winstgevend is voor de boer en weinig risico is voor de bank . Juist door de zekerheid dat er geld wordt verdiend zijn bedrijven over te nemen . Het verdwijnen van het quotum in Europa zal denk ik niet meer kansen geven voor starters omdat die om te beginnen te veel eigen vermogen nodig hebben en een super goed plan om kans te maken bij de bank geld los te peuteren . Ik denk dat het quotumsysteem de simpelste manier is om te zorgen dat de boer een eerlijke prijs krijgt voor de melk en dat de markt niet door overproductie wordt verziekt . En het is goed advies om nu te kijken wat voor opties je hebt , nu je nog opties hebt.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  De jaren met hoge quotum- en grondprijzen liggen nu wel achter ons, maar hierdoor valt de kostprijs op dit moment moeilijk terug te draaien of er moeten weer heelveel liters gemolken worden. Wie nu nog quotum koopt moet om een forse belastingheffing te voorkomen nog herinvesteren, zelfs bouwers van grote stallen kopen geen quotum meer.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Nu wil ik ook nog een duit in het zakje doen!!! Er wordt veel geschreven over te dure grond en te duur quotum, maar wie heeft de boer gedwongen om die prijzen daar voor neer te tellen. Volgens mij waren dat de boeren zelf en zolang er met dit quotumsysteem nog rendement behaalt kon worden bleef men die prijzen ook betalen want anders deed de buurman het wel. Nu kun je gaan roepen dat je wel doorgroeien moet maar dat wil niet zeggen tegen elke prijs. Er is meer in de wereld als koeien!!!!

 • no-profile-image

  al

  Inderdaad knor heeft gelijk 40 koetjes is maar een halve dag werk daar kun je nog genoeg bij naast doen en volgens mij is prijsvariatie normaal in de landbouw alleen de melkveehouderij heeft een vaste prijs gehad de laatste jaren en der is qua ondernemen ook niks aan nu is er tenminste weer leven in de brouwerij quotum er morgen af en dan gaat hier de vlag uit.

 • no-profile-image

  jan

  Beste Knor, als de varkensprijzen zo slecht zijn, waarom rijzen de varkensstallen dan de pan uit?? Zolang als boeren niet hun gezamelijke belangen zien, zullen we altijd in de greep van onze cooperaties en de supermarkten blijven. En LTO... die staat er bij en kijkt er naar!!!

 • no-profile-image

  jip

  oo wat zijn jullie boeren toch zielig.Allemaal zijn julie jarenlang strontverwend met een veel te hoge gesubsieerde melkprijs. Schatrijk gemaakt met tonnen of miljoenen aan melkQuotum en bedrijfstoeslagen. Dit alles moesten ze morgen afschaffen en niet over 10 jaar. Nu ondervinden jullie eindelijk net als ieder ander bedrijf hoe het is om van vrije marktprijzen afhankelijk te zijn. Stontverwend zijn julie dat is het enigste probleem.

 • no-profile-image

  Gaatze

  Dat is heel goed mogelijk zou ik zeggen.. Al het vee uitscharen in de wei, de vrouw voerd de kalveren en de boer melkt twee keer daags

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Knor, jij vergeet wat; alle voer wat je in de varkens stopt is per definitie indirect gesubsidieerd met toeslagrechten. Als deze vervallen gaat de prijs van voedergewassen en dus de grondstoffen voor je varkensvoer omhoog en kun je de deur wel sluiten als ik onderstaand de prijzen lees. A propos, wat dacht je van de met MEP subsidie zwaar gesubsidieerde mestverwerkingsinstallaties? Geen punt dat je je mening geeft, maar kijk eens kritisch in de spiegel voordat je op andere sectoren afgeeft. Ik vind dat sowieso niet slim om dit zo te doen; wat ge zaait zult ge oogsten. Je voert hiermee alleen maar de linkse activisten die als een kip zonder kop dit nakwekken.

 • no-profile-image

  Leen

  Nog weinig reacties gezien die op de inhoud ingaan. Plattelandseconoom Roel Jongeneel verkoopt hier kulpraat: De arbeidskosten als grootste kostenpost? Hoe komt hij erbij! Gedegen onderzoek gedaan zeker. Ga naar een willekeurige accountant en die zal beamen dat de kosten van arbeid slechts een fractie is van het totale kostenplaatje. Wat denk je alleen al van rente en afschrijving? Ook zouden de grotere bedrijven minder last hebben van de lage melkprijs, want die hebben toch de meest efficiënte inzet van arbeid en machines? Ook hier ligt een taak voor redacties om blabla-verhalen van pseudo-wetenschappers uit het nieuws te houden, tenzij je voor Privé werkt natuurlijk.

 • no-profile-image

  Scharrelkip

  Nou de Weerd ik zou voor mijn scharreleieren ook graag een centje premie ontvangen maar helaas vallen de pluimveehouders net als de varkenshouders en nog een heleboel andere sectoren buiten de boot maar de enigste sector die je hoort roepen is uitgerekent de melkveehouderij zij die altijd de hand boven het hoofd word gehouden

 • no-profile-image

  brabander

  als je in ogenschouw neemt wat er thans nog voor mq betaald wordt (iets wat na 2014 niet meer bestaat, ha) zijn veel melkveehouders nog zo erg wakker.

Laad alle reacties (125)

Of registreer je om te kunnen reageren.