Home

Achtergrond 164 x bekeken

Eerste Kamer akkoord met vingerafdruk bij verdachte

Als politie en justitie twijfelen aan de identiteit van een verdachte, kunnen ze voortaan vingerafdrukken en foto's gebruiken om te achterhalen wie ze daadwerkelijk voor zich hebben.

De Eerste Kamer heeft maandag ingestemd met het wetsvoorstel hiervoor van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie).

Ook de identificatieplicht is uitgebreid. Met deze scherpere maatregelen denkt Hirsch Ballin te kunnen voorkomen dat politie en justitie bewust worden misleid door iemand die zich uitgeeft voor een ander. Direct nadat een verdachte is aangehouden, kunnen nu vingerafdrukken worden genomen. Een verdachte of een veroordeelde wordt verplicht hieraan mee te werken. Ook worden van gedetineerden foto's en vingerafdrukken genomen als ze hun straf gaan uitzitten. Op een aantal cruciale momenten worden deze vingerafdrukken vervolgens gebruikt om de identiteit te controleren, meldde het ministerie van Justitie maandag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.