Home

Achtergrond 183 x bekeken

’Eenderde varkenshouders redt investeringen 2013 niet’

Ongeveer 30 procent van de varkenshouders zal in 2013 stoppen met het bedrijf.

Dat schat LTO Varkenshouderij voorzitter Annechien ten Have op basis van lopend onderzoek onder LTO-le­den. In de Gelderlander spreekt Ten Have haar zorgen over de ontwik­keling uit. ”Sanering is logisch in slechte tijden. Het probleem is echter dat deze verplichte inves­teringen niet alleen slecht rende­rende bedrijven maar ook nor­male gezinsbedrijven fataal kun­nen treffen.” Bovendien komt de sanering volgens de vakgroepvoorzitter op een bijzonder slecht moment om­dat veel bedrijven al in een moei­lijke financiële positie verkeren door de slechte tijd die de var­kenshouderij achter de rug heeft. Deze varkenshouders krijgen nu niet de kans om te wachten met afbouwen tot de varkensprijzen zijn aangetrokken, vreest Ten Have.

”Het is geen ramp als een boer zijn bedrijf fatsoenlijk kan afbouwen, een huisje kan kopen en zijn schulden kan afbetalen. Veel van de boeren die voor 2013 moeten stoppen zullen diep in de schuldsanering terecht komen.” Naar aanleiding van deze ont­wikkelingen sprak LTO afgelopen week met LNV. Volgens Ten Have was het een constructief overleg.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.