Home

Achtergrond 277 x bekeken

Een hete grog

We weten het allemaal,een koutje is snel gevat en als we niet oppassen, hebben we zo een griepje onder de leden.

Afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren van de patiënt is een warme kruik, een hete grog of een paracetamol veelal de beste remedie. Anders ligt het met de Mexicaanse griep, die zich als een olievlek uitstrekt en die al vele slachtoffers heeft gemaakt. Wetenschappers ontwikkelen vaccins om die hardnekkige griep effectief te bestrijden.

Daar waar dat griepvirus de mensheid teistert, steekt de virusproblematiek in de bloembollen en de vaste planten ook steeds vaker de kop op. Enkele jaren geleden was daar het HVX dat de export van hosta’s naar Amerika teisterde, maar ook in de bollen waart het virus-spook rond. De exporteurs op China kunnen daarover meepraten. Daar brengt het ArMV de hoofden op hol, maar afhankelijk van de nukken van de Chinese PD kunnen ook andere virussen de handel plotsklaps de nek omdraaien.

De risico’s voor de handel nemen hierdoor soms exorbitante vormen aan. Zendingen worden afgekeurd, teruggestuurd of zelfs vernietigd. In die gevallen lijkt een paracetamol alleen te helpen om de hoofdpijn van de exporteurs te bestrijden. De hardnekkigheid waarmee de virussen rondwaren, rechtvaardigt in mijn ogen de ontwikkeling van een masterplan.

Voor de hosta’s is daarom het select plant systeem ontwikkeld dat zijn waarde al heeft bewezen en het China symptoom willen we bestrijden met het ontwerpen van een protocol, waaraan nu de eerste hand wordt gelegd. Of ons dat echt zal gaan helpen is nog maar de vraag, maar vooralsnog lijkt het de enige remedie om het kwaad te bestrijden.

Maar misschien moeten ook wij meer investeren in het ontwikkelen van nieuwe vaccins, want als 'onze' virussen de status van de Mexicaanse griep krijgen, dan zijn we ver van huis en dan helpt een stevige grog alleen nog maar om de ellende van een nieuwe afkeuring te vergeten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.