Home

Achtergrond 175 x bekeken

EU verhoogt exportsteun kaas voorlopig niet

Er komt voorlopig geen verhoging van de exportrestituties voor kaas.

De EU-lidstaten wachten eerst de marktanalyse af, die de Europese Commissie volgende week publiceert. Dat bleek vandaag bij de raad van EU-landbouwministers. Litouwen had een verzoek ingediend om de exportrestituties te verhogen, gezien de nijpende situatie op de zuivelmarkt. Daarbij zijn de restituties voor kaas niet verhoogd sinds hun herinvoering in januari dit jaar.

Het verzoek kreeg de steun van België, Bulgarije, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Letland, Luxemburg, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije en Tsjechië, maar dat was bij lange na niet voldoende voor een gekwalificeerde meerderheid. Italië stemde niet voor, maar repte wel van problemen bij de export van duurdere kwaliteitskazen.

De exportsteun voor kaas kent momenteel een ondergrens van 2.300 euro per ton. De prijs van veel kaas ligt daaronder en komt derhalve niet in aanmerking voor afzet op derde markten met restituties. De Europese zuivellobby oefent al langer druk uit om de exportrestituties voor kaas te verruimen. Tot nu toe vergeefs; vooral het handelsdepartement van de Europese Commissie verzet zich hiertegen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.