Home

Achtergrond 180 x bekeken 2 reacties

EU-lidstaten steunen voorstel I&R schapen en geiten

De lidstaten van de EU zijn vandaag met gekwalificeerde meerderheid akkoord gegaan met voorstellen om de invoering van elektronische identificatie en registratie (I&R) voor schapen en geiten te bevorderen.

Tegelijk worden de administratieve lasten voor veehouders met meer dan de helft verminderd. De voorstellen behelsden ondermeer: het elektronisch 'lezen' van de dieren op controlepunten zoals veemarkten en slachterijen, in plaats van op elke boerderij; een eenvoudiger procedure om dieren te 'her-merken'; het verlagen van de eisen aan het bedrijfsregister. Administratieve lasten voor de boer worden hiermee met naar schatting meer dan 50 procent teruggebracht.

Per 2010 wordt elektronische I&R voor de meeste lammeren verplicht. Vanaf 2011 moeten elk schaap en elke geit bij verplaatsing individueel geregistreerd worden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schapenfokker

  Collega boer,

  het was ook niet slim om teveel oude (gele) oormerken te kopen, het was immers al enkele jaren bekent dat per 2010 elektronische merken zouden komen.

 • no-profile-image

  boer

  Wie gaat mij de kosten van de oormerken die ik dit jaar nog heb besteld vergoeden of mag ik deze nog eerst opmaken. Ik krijg echt een punthooft van het rijk.

  de boer

Of registreer je om te kunnen reageren.