Home

Achtergrond 167 x bekeken

Dwangsom bij diertransporten succesvol

De mogelijkheid om veetransportbedrijven een dwangsom op te leggen als ze regelmatig worden betrapt op het schenden van de welzijnsregels voor dieren, lijkt te werken.

Dat concludeert de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bij de presentatie van het jaarverslag over 2008. Vorig jaar bereidde de dienst zich voor op de invoering van het nieuwe middel om veetransporteurs te straffen, als ze de dieren niet netjes behandelden tijdens het transport.

De dwangsomregel is in januari van dit jaar ingegaan en houdt in dat een vervoersbedrijf de eerste keer een waarschuwing krijgt. Bij een tweede overtreding van de welzijnsregels wordt een dwangsom van 5.000 euro opgelegd en bij de derde overtreding moet het bedrijf daadwerkelijk betalen.

Dit jaar zijn 22 waarschuwingen uitgedeeld. Controleurs hebben vijf keer een dwangsom opgelegd, maar het is nog niet zover gekomen dat het geld ook moest worden geïncasseerd.

Tot nu toe kon de VWA bij overtredingen een waarschuwing geven of de vervoersvergunning intrekken. Met de dwangsom denkt de Voedsel en Waren Autoriteit een soort 'tussenstraf' te hebben gevonden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.