Home

Achtergrond 388 x bekeken

Definitie van vakantie (Columnwedstrijd)

"Zijn jullie nog weg geweest deze zomer?", vraagt een moeder mij na de grote vakantie op het schoolplein. "Ja", antwoord ik. "Naar de agrarische weilanden."

"Oh, je bedoelt de Canarische Eilanden?"

"Nee, de agrarische weilanden; naar ons eigen vleesveebedrijf, waar we eigenhandig een nieuw stal aan het bouwen zijn. Dé ideale plek voor onze kinderen: ze mogen er helpen voeren, timmeren en bekisting slopen. Meestal nemen we ook picknickspullen mee en dan is het helemaal feest."

Van gemeente en provincie mogen we geen huis bouwen bij ons bedrijf met 140 vleeskoeien. Zij vinden vanachter hun bureau dat 'permanent toezicht niet noodzakelijk is'. Hierdoor worden we gedwongen om meerdere keren per dag heen en weer te rijden om ons vee te verzorgen. Hun afwijzing heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat dit gebied in de toekomst de bestemming natuur- en recreatie krijgt.

Wij boeren vinden koeien in de wei ook natuur en met een beetje overleg mag je er wat ons betreft ook recreëren, maar wie zijn wij?
"Vinden jullie het dan niet zielig voor de kinderen, dat ze niet op vakantie gaan?", probeert een moeder nog.

"Nee hoor", zeg ik. "Met z’n drieën op de achterbank uren over de snelweg jakkeren of in de file staan met 35 graden, dat is pas zielig."
Onze drie zoons zijn zeer ondernemende mannetjes, maar hebben zich deze vakantie geen minuut verveeld. Ze hebben veel gezwommen, gefietst en vooral veel gevist, want dat doen ze heel graag. Opa heeft ze al leren vissen toen ze nog maar net konden lopen. Zij zijn nu volleerde vissers. Onze middelste zoon is nu recordhouder met een karper van 34 pond! Wie maakt dat nou mee tijdens zijn vakantie?
Laat andere gezinnen maar lekker Nederland ontvluchten op zoek naar zon, zee, rust en een beter leven. Wij zijn tevreden met een uitgebreide picknick en een beetje vissen. Ieder het zijne, gelukkig!

Deze column is geschreven door Anita Heijdra uit IJsselstein

Klik hier voor het stemformulier

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.